Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN A KÓRHÁZON KÍVÜL ÚJRAINDUL AZ ELLÁTÁS! Egyébként meg fizetsz, vagy utazol

haziorvos-ittlakunk-hu.jpg

Április 30-án Kásler Miklós emberminiszter levelét megírta, miszerint elrendeli az egészségügyi ellátás újra indítását.

A levél az Index birtokába jutott, amelyet tegnap reggel kaptak meg az egészségügyi szolgálatok vezetői, beleértve a közegészségügyet illetve a magán ellátókat is.

  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Röviden összefoglalva ez nem jelent mást, mint azt, (hétfőtől) május 4-től már nem csupán a sürgő beavatkozásokat lehet végezni, hanem amennyiben betartják a szigorú járványügyi szabályokat, akkor a háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások a fogászati szakellátás, és a magánellátás is megint elérhető lesz. 

Pontosan a járványügyi helyzet miatt lesznek jelentős megkötések, legfőképp, ami az időpontok elérhetőségét jelenti, a legfontosabb szabály, hogy időpontegyeztetés nélkül meg se próbáljon valaki elmenni a kívánt rendelésre.

Az eddig higiéniai előírások szigorításra kerülnek, ugyanis a betegek a 1,5 méteres távolságra tartózkodhatnak egymástól, ezt minden körülmények között be kell tartani. Ezen kívül mindenki, aki felkeresi a szolgáltatót, kötelező lázmérésen esik keresztül, mielőtt a rendelőbe belép.

Az ellátható betegek számát is maximálják több helyen, például a háziorvosok, vagy a fogorvosok csak 4 beteget láthatnak el óránként. A járóbeteg-ellátásnál nem jelent feltétlenül személyes találkozást egy vizit, mert Káslerék előírása azt is jelenti, hogy csinálni kell egy olyan technikai megoldást, amellyel enélkül is kezelhető a beteg, például telefonon keresztül kell szűrni a további lépések tekintetében. Ilyenkor több kimenetel lehetséges:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Amennyiben valakinél komolyabb ellátásra lenne szükség, ott előírják a negatív koronavírus-teszt meglétét és az intézménynek kell például védőmaszkot biztosítani a betegeknek.

Az imént felsorolt előírások a magánegészségügyi ellátókra is ugyanúgy érvényesek természetesen. 

És honnan lesz ember?

Orvosokat, ápolókat sok helyről „vittek át" covidos osztályokra, az ő hiányukat megérezhetik majd az ellátóhelyek, de a betegszámok mindenhol jócskán visszaestek az elmúlt másfél hónapban, ezért jelentős humánerőforrás probléma nem valószínű, hogy lesz - mondták el az Index-nek a megkérdezett szolgáltatók.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9715654372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása