Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HIÁBA ADAKOZTAK, SE HÍRE, SE HAMVA A TATABÁNYAI TESZTGÉPNEK! Bencsik János sunnyog, sőt!

koronavirus-bencsikkepek.jpg

Volt egy remek kezdeményezés, amelyben április elején 18 millió forintot adtak össze cégek és magánemberek, amelyből egy ún. PCR gépet és a hozzátartozó kiegészítőket vásárolták meg, a tatabányai Szent Borbála Kórház részére.

Ez a gép a jelenleg legpontosabb eredményt produkálja koronavírusos fertőzöttség kimutatására.

A 444 készített egy összefoglalót, hogy éppen hol állhat az ügy. Azért állhat, mert jó szokás szerint az információt az illetékesek a legkevésbé adják ki, ezért megpróbálta az újságíró összerakni.

A tatabányai gyűjtést két helyben működő cég, a Hilltop borászat és egy orvostechnológiai vállalat, a Beckton Dickinson Hungary Kft. kezdeményezte, ez utóbbi biztosítaná a labor hátteret. A cég vállalta még, hogy ingyen tesztelik a tatai és a tatabányai kórházban levett mintákat.

Ekkor előkerült Bencsik János, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, aki mindenkit igyekezett az adakozásra rábeszélni és állítása szerint ő is adott félmilliót. Április 10-én aztán ő maga bejelentette, hogy 69 kisebb-nagyobb adományból összejött a szükséges pénz. 18 millió forint elég volt arra, hogy megvegyék a PCR-gépet 

„a hozzá tartozó kiegészítő berendezésekkel, műszerekkel, és néhány millió forint arra is maradt, hogy a tesztek készletének a feltöltését is el lehessen indítani” - mondta Bencsik egy videóban.

Miután később már Bencsik azt írta, „egyelőre arról született döntés, hogy a »gyanús« eseteket vizsgálják” majd a géppel, sokan ezért megharagudtak rá, mondván ha már nem az állam, hanem civilek vásárolnak meg egy drága eszközt, akkor azt legalább széleskörű tesztelésre fogják használni. 

A reklamálók a Hilltop eredeti felhívására hivatkoztak többek között, amelyben az szerepelt, hogy „a nagyon széleskörű, könnyen hozzáférhető tesztelés is az egyik hatékony kulcsa az új koronavírus-fertőzés terjedés megfékezéséhez. Ezért érezzük kiemelten fontosnak, hogy a Környén felállított géppel mi is segítsük a veszélyhelyzet gyorsabb lezárását”.

 Ekkor Bencsik odaszólt a kezdeményező Hilltopnak: 

„Az adománygyűjtésnek (és minden más segítségnyújtásnak) van egy peremfeltétele: megkérdezem az adományban részesítendőt arról, hogy mire van szüksége és mire kívánja használni az adományt. Sajnos ezt a Hilltop elmulasztotta. Amennyiben jóhiszeműen közelítjük meg az esetet, akkor egyszerűen azt is mondhatjuk erre, hogy gyakorlatlanok voltak. A reakciójukból viszont inkább arra lehetett következtetni, hogy nekik volt egy elképzelésük, s az már kevésbé érdekelte őket, hogy a kedvezményezett félnek mi a szakmai meglátása a kérdésben. Ilyen esetekben célszerű körültekintőnek lenni...”

Mondjuk a faragatlan stíluson kívül mi azt nem értjük, hogy ezek szerint ő sem tájékozódott arról, hogy pontosan mi a gyűjtés célja, csak jónak tűnt számára nettó politikai haszonszerzés miatt és hangosan felvállalta. Emellett azzal takarózott, hogy miután a gép a kórházé, ők döntenek és elsősorban a gyanús eseteket fogják vizsgálni. 

Pedig a kórház nem zárta ki a szélesebb körű tesztelés lehetőségét, azonban a BD-vel közösen azóta is vizsgálják ennek lehetőségét. Egyelőre ebben azonban nincs további hír erről azóta sem.

Ezek után jött a hír, hogy berobbant a Szent Borbálában a koronavírus járvány, amelynek a végén a kórházat gyakorlatilag bezárták, arra várnak, hogy elmenjenek a betegek, a fertőtlenítés után újra indulhatnak.

A tatabányaiak tesztelésére Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere az önkormányzat nevében tízmillió forintot ajánlott fel a helyi érintett dolgozók tesztelésére. A polgármester felajánlása arra vonatkozott, „hogy amennyiben anyagi akadálya van a rendszeres tesztelés megkezdésének, úgy az önkormányzat hajlandó hozzájárulni a költségekhez”.

A 444 megkereste Bencsik Jánost is, de ő a gépről nem tudott érdemben nyilatkozni.

Szóval mindenki csak tapógatózik, mindössze a kórház Facebook-oldalán írt érdeklődő kommentre történt egy kósza válasz, hogy „a beüzemelés folyamatban van, szeretnénk mielőbb elindítani a tesztelést”. 

”Köszönöm a választ. Ezek szerint lesz hír róla ha működni fog” - kérdezett vissza a kommentelő. „Igen” - válaszolták. 

Hát, itt tartunk jelenleg.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5915653518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása