Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

EMBERTELEN SZTORI A TATABÁNYAI KÓRHÁZBÓL: Meghal a szeretted? Gyorsan el is hamvasztják

orvos.jpg

Egy idős férfit, a családja elmondása szerint,  gyulladással és vízzel teli tüdővel szállítottak a Szent Borbála Kórházba, ahol egy héttel később elhunyt. A család a kórháztól azt az információt kapta, hogy már el is hamvaszthatták hozzátartozójukat. 

A 68 éves férfit kétszer tesztelték koronavírusra, a második teszt eredményét nem ismerik. A Győr környéki idősek otthonában élő T. apósa hirtelen lázasodott be másfél hete szombaton, és miután nem kapott levegőt sem, bevitték a győri kórházba. Ott megállapították, hogy a tüdeje gyulladt és tele van vízzel, ezért – és mert állandó lakcíme Tatabányán van – másnap átvitték a Szent Borbála Kórházba.

A férfi menye szerint ott egyből arra az osztályra került, ahol a koronavírus-fertőzöttek vagy a fertőzésgyanús betegek vannak, noha a győri kórházban nem végeztek rajta koronavírustesztet. A tatabányai kórházban végzett első teszt is negatív lett, a másodiknak viszont még nem tudják az eredményét, apósa azonban szombaton elhunyt.

A halál okát sem tudják – elmondása szerint a 68 éves férfinek volt krónikus betegsége –, az orvos csak a tényről tájékoztatta őket szombat délután, mikor betelefonáltak érdeklődni.

Tudták, hogy egyre rosszabb állapotban van, utoljára előző vasárnap hallották a hangját, de érteni már nem nagyon értették, amit mondott, mert lélegeztetni kellett. Utána már csak ők beszéltek hozzá, az ápolók tartották a füléhez a telefont. Az orvos már szerdán szólt a családnak, hogy készüljenek a legrosszabbra, péntekre pedig még tovább romlott a beteg állapota.

A Szent Borbála Kórházban látogatási tilalom – illetve a kórházon belüli tömeges koronavírusos megbetegedés miatt felvételi zárlat – van, így hétfőn hiába mentek oda, a katonák nem engedték be a kórházba. Annyit mondtak nekik, majd e-mailben megkapják a zárójelentést, azon majd rajta lesz minden, a második koronavírusteszt eredménye is. Ott mondták nekik azt is,

lehet, már el is van hamvasztva a Papa.

Azt, hogy elhamvasztják, az orvos is elmondta a családnak, de semmit sem egyeztettek velük: nem tudják, mikor hamvasztották el a férfit, nem is tudtak szép ruhát beküldeni. A kórházat felügyelő katonák arra hivatkoztak, a kórház semmilyen holttestet nem adhat ki, ezért intézték a velük kapcsolatban álló céggel a hamvasztást. Az urnát sem kaphatják most meg, majd csak a korlátozások feloldása után, addig értelemszerűen a temetést sem tudják intézni.

Nem is olyan rég miniszteri utasításra felfüggesztették a boncolásokat, és a legmagasabb fokú fertőzötteknél is alkalmazott óvintézkedéseket léptettek életbe. Azokat az elhunytakat, akik bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek, akár volt alapbetegségük, akár nem, még a kórházi osztályon eleve dupla zsákba helyezik, amelyek külsejét fertőtlenítik és megjelölik. Ugyanígy kell eljárni azokkal is, akiknél akár csak a gyanúja felmerül a fertőzésnek. Azoktól, akiknél felmerül a Covid-19-fertőzés gyanúja, a halál beálltának megállapítása után harminc percen belül orr- és torokváladék-mintákat kell venni a fertőzés gyanújának megerősítésére vagy kizárására.

(hvg)


A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9915649712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása