Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI ÉS KÖRNYEI TŰZOLTÓK, RISZPEKT! Fél évszázad után gólyapár Környén!

golyak-kornye-hu-feszekkel.jpg

Nagyon aranyos történetet találtunk, amely igazán felvillanyozhat mindenkit a járvány híreinek záporában. Egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején teremtettek családi fészkét pár napja egy gólyapárnak a Polgármesteri Hivatal szomszédságában Környén. 

Először a gólyapár maga próbálkozott, de a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül. A pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? 

Ezért is kezdett fészekmentő, fészeképítő akcióba a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve: elsőként felmérték a méreteket, a rögzítési, illesztési lehetőségeket, majd egy hivatali munkatárs vaslemezből készített dorogi ráccsal körbevett fészekaljat, amit – később – egy környei „gólyamentő” által fonott venyigével fogtak körbe.

golyafeszekrakas-tuzoltok-kornye-0427_01.jpg

golyafeszekrakas-tuzoltok-kornye-0427_02.jpg

Az igazán látványos „fészekrakás” ideje tegnap 27-én jött el, amikor a munkálatok segítéséhez létraszerrel érkezett a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának gépjárműve. A szakemberek elsőként a korábbi műanyag fedelet távolították el, majd következett a „fészekrakás”, nagyjából egy óra alatt.

golyak-kornye-hu-feszeknelkul.jpg

Amikor elkészültek, nem sóhajthattak fel megkönnyebbülten, hiszen kérdéses volt, visszatérnek-e a gólyák a számukra idegen, megbolygatott környezetbe? A válasz több mint két óra elteltével, délután 4 óra körül érkezett meg a pár személyében, akik láthatóan, és hangos kelepelésükkel jól hallhatóan is, lakályosnak találták új otthonukat, melyet mostantól biztonsággal csinosíthatnak, s tervezhetik a fiókák érkezését.

Idősebb környeiek szerint több évtizede, talán fél évszázada is annak, hogy a faluban gólyák fészkeltek, ezért is örömteli a mostani a pár érkezése, és sokan – leendő keresztszülőként – már a hím és tojó nevén törik a fejüket.

A gólyák visszaérkezése után Friedrich Rita készített fotókat, amelyeket ide kattintva megnézhetsz!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1815645458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása