Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÁLLÍTÓLAG NAGYOT ESETT A SERTÉS ÉS A CSIRKEHÚS ÁRA: Mikor jut végre el hozzánk az árzuhanás?

serteshus_3.jpg

Jó ideje tartó drágulás érhet véget az üzletekben: jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élő sertés ára. Erről Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.

Mint mondta, a vágóhidak a járványhelyzetben képtelenek tartani az előzőleg szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget, ráadásul bezártak az éttermek és a szállodák, így jelentősen csökkent a forgalom, és a veszteséget a vágóhidak a állattartókra szeretnék áttolni.

A drágulás hátterében jórészt az afrikai sertéspestis állt, pontosabban az, hogy az egyik fontos felvevőpiacnak számító Kínában megnőtt a kereslet a hús iránt. Ez Magyarországot csak negatívan érintette, mivel a betegség miatt már 2018 októberétől nem tudnak például a kínai és a japán piacra szállítani a termelők. Ugyanakkor Németországban még a vaddisznókban sincs jelen a sertéspestis, így az ország meghatározó beszállítója lett az ázsiai országnak. Az európai árakat alapvetően ez befolyásolja.

Februárban a vágósertés felvásárlási ára még csaknem 50 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Márciusban emiatt még 27,4 százalékkal került többe a sertéshús a fogyasztók számára, de a párizsi vagy a kolbász is több mint ötödével drágult egy év alatt – derül ki a KSH legfrissebb inflációs adataiból -írja a hvg.

A turizmus és vendéglátás leállásával túlkínálat alakult ki, Magyarországon már olcsóbb a csirkehús kilogrammja, mint amennyibe az előállítás kerül. A helyzetet a madárinfluenza is rontja.

De jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati szakmai szervezetek – a hazai terméktanács egyetértésével – a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének – írja a hétfői Világgazdaság. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a lapnak elmondta:

az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott.

Eközben folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna import tételei, holott az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg. Az importőrök viszont elveszíthetnék szállítási jogaikat, ha leállnának. 

Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van – míg eddig 250 forint körül volt –, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat.

(mti)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1315644512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása