Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KEDVES TATABÁNYAIAK! Félni kell, ha karantén-cédulát tesznek a lépcsőházatokba?

piros_lap_hatosagi_hazi_karanten.jpg

A házi karanténban lévő személy légúti tünetek megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni, és a tőle kapott utasításokat megfogadni.

Ha valaki karanténba kerül a bejárati ajtóra jól látható helyre fel kell ragasztani az erre figyelmeztető matricát.

Megkerestük a Tisztiorvosi Szolgálatot, ahol azt mondták, hogy a karantén csak a határozattal karanténba kötelezett személyre vonatkozik. Így kicsit fából vaskarikának tűnik a dolog, de be kell tartani.

A házi karanténban lévő személlyel történő kapcsolattartás személyesen nem lehetséges. Élelmiszert, illetve egyéb tárgyakat csomagolva a kilincsre akasztott, egyszerhasználatos zacskóban lehet a lakásba juttatni, míg onnan kizárólag a háztartási hulladék kerülhet ki dupla szemeteszsákban.  

Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, őt a mentő kórházba szállítja, de akiknél az a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténban lenni.

Aki  hatósági házi karanténba kényszerül a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Vendéget nem fogadhat. Köteles saját használati tárgyait és háztartási eszközöiet az otthonában tisztítani és tárolni.

A házi karanténra vonatkozó részletes szabályok megtalálhatóak az Operatív Törzs honlapján.

Az élelmiszer és ételkiszállítás szabályaira vonatkozó tájékoztatók és útmutatók a https://portal.nebih.gov.hu/, valamint a www.nnk.gov.hu internetes honlapokon találhatók meg.

Mit kell tudnia a társasházban élőknek?

A társasházak vizes blokkjaiban a klórálló padló és falburkolatok fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt minden nap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni. A kapucsengőket, liftek nyomógombjait és a kilincseket lehetőség szerint naponta többször  érdemes fertőtleníteni.

A beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.

Figyelembe véve a koronavírus cseppfertőzéssel légutakon és nyálkahártyán keresztül történő terjedési módját, a közutak és közterületek fertőtlenítése, azok „funkcióját is figyelembe véve”, járványügyi szempontból nem indokolt.

Amennyiben bármilyen indokból szükségessé válik a közutak és közterületek fertőtlenítéssel egybekötött tisztítása, akkor azt szintén virucid hatású fertőtlenítőszerek használatával indokolt elvégezni.

Amennyiben a házirendben szabályozottak szerint a takarítást a lakók végzik, úgy a takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, szereket a közös képviselők biztosítják. A takarításhoz, fertőtlenítéshez minden esetben javasolt az egyszerhasználatos, vegyszerálló gumikesztyű használata.

A felmosáshoz használt víz a csatornahálózatba kerülhet, a felmosóvödröket használat után fertőtlenítsük  például hypos oldat használatával.

Jó gyakorlat lehet, a társasházak bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló, ennek hiányában pumpás alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése. Fontos gondoskodni az adagolók folyamatos utántöltéséről. A kézfertőtlenítőszer kihelyezése kizárólag saját, magyar nyelvű címkével ellátott csomagolásában történhet, a használatára vonatkozó utasítások  kifüggesztése a használat helyén ajánlatos.

Ha koronavírus beteg van a társasházban:

Azok akiknek a  tünetei enyhék, gyógyulásig otthonukban tartózkodhatnak, amennyiben elkülöníthetőek az ingatlanban élő más személyektől. A betegre vonatkozó szabályok megegyeznek a házi karanténban élők esetén leírtakkal.

Amennyiben a társasház valamelyik lakója esetében előfordulna, hogy a lakásban tartott háziállat a gazdája kórházba kerülése miatt egyedül maradna, és nem tudják megoldani az állat etetését, gondozását, úgy javasoljuk az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal történő kapcsolatfelvételt az alábbi elérhetőségeken:

Telefonos bejelentés: +36 70 636 6230

email cím: info@orszgosallatvedorseg.hu

honlap: https://orszagosallatvedorseg.hu

 

A fotó ilusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9315599362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása