Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

FANTASZTIKUS LEHETŐSÉG A TATABÁNYAI KOSARASOKNAK! Komoly utánpótlásbázis a Bárdosban

utanpotlaegyuttmukodes-alba-bardos.jpg

Komoly együttműködési megállapodást kötött egymással az Alba Fehérvár (Ötszörös felnőtt Magyar Bajnok, Négyszeres Magyar Kupagyőztes, Nemzetközi Kupagyőztes) klub illetve a tatabányai Széchenyi TSE-Medvék csapata.

Tatabánya is bekapcsolódik a rendszerbe, Sárbogárd, Velence és a Veszprém megyei Várpalota után Komárom-Esztergom megye székhelyén is érdemes lesz pattogtatni a kosárlabdát. A remények szerint a legtehetségesebb gyerekek a későbbiekben szóhoz juthatnak az Alba Fehérvárban is.

A közös folytatás jegyében tartott tatabányai sajtóeseményre a helyi Bárdos László Gimnáziumban került sor, elsőként a Széchenyi TSE-Medvék vezetőedzője, Varga Zoltán beszélt a közös lehetőségekről.

- Két általános iskolából érkeznek hozzánk diákok, akik a Medvék együttesében sportolnak. Három csapatot indítunk, melyek az U11-es, U12-es és U14-es bajnokságban szerepelnek, az első két korosztályban fiúk és lányok vegyesen játszanak, a legidősebbeknél fiúk alkotják a gárdát, mindegyik csapatot én irányítom. A  Széchenyi TE számára komoly, minőségi előrelépési lehetőséget jelent az együttműködés az Albával. Nálunk minden adott, a gyerekek létszáma, a pálya, az infrastrukturális hátteret pedig a Bárdos Gimnázium adja. A tatabányai sportélethez szervesen kapcsolódunk, a helyi gyerekek tehetségesek, az Alba neve pedig jól cseng nem csak Fehérváron és a mi megyénkben, hanem az egész országban. Ebből valami nagyon jó is kisülhet. Nálunk évtizedeken át a futball volt a legsikeresebb, az utóbbi években a vízilabda, de legfőképpen a férfi kézilabda, az ország harmadik legjobb csapatával rendelkezik a városunk. De az utánpótlás kosárlabdának is jut hely a palettán. A nyolcvanas években nagyon sok sportágban adtunk rengeteg tehetséget a magyar sportnak, remélem, ez így lesz a folytatásban is.

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre elmondta, az együttműködés a helyi gyerekekről szól, az ő fejlődésükről.

- Nem csak Fehérváron, Tatabányán is fontos az utánpótlás – joggal beszélünk sportvárosokról -, meggyőződésem, mindkét fél jól jár az együttműködéssel. Közel tíz helyszínen zajlik sportolóink képzése, partneri viszonyban, öröm, hogy egy nagyváros is bekapcsolódik a vérkeringésbe. Fontos, hogy a helyi általános iskolások nem mozdulnak innen, itt pattogtatnak az Alba közreműködésével, a középiskolások, a legtehetségesebbek pedig Fehérváron tanulhatnak tovább, sőt, lehetőség nyílik az élsport mellett a felsőoktatásban végzett tanulmányokra is. Kidolgoztunk egy életpálya modellt, amelynek első eredményei már láthatóak. Hatvan, tehetséges gyerek gyakorol itt, az most másodlagos, hogy a korosztályos csapatok Alba Fehérvár, vagy Fehérvár Alba néven szerepelnek. Szigorú rendben és elszámolás mellett zajlanak majd a dolgok. A működtetést a helyiek végzik az albás szakemberek közreműködésével. Nyilván lesznek majd nehézségek, főleg az első időszakban, ám meggyőződésem, áthidaljuk az esetlegesen felmerülő problémákat. A kollégáim felkészültek és elkötelezettek, hazánkban tulajdonképpen még szokatlan az ilyen jellegű együttműködés városok között, nem nagyon akad példa rá. Pedig komoly hasznokat rejt, a tatabányaiaknak az előrelépésre, nekünk pedig a bővülésre. Reményeink szerint olyan tehetségek nőnek ki, aki majdan meghatározók lesznek a fehérvári kosárlabdában. Nem a komoly múlttal rendelkező tatabányai kézilabda ellen akarunk dolgozni – erről egyeztettem is az illetékesekkel -, hanem az itt kosarazó gyerekeket szeretnénk fejleszteni. Nem lesz rivalizálás, ez nem célja senkinek. Az iskolákkal és a tankerülettel is mindenben egyeztettünk.

A város alpolgármestere, Lusztig Péter közölte, bár a sport természetesen érdekli, túl sok kapcsolata eddig nem volt a kosárlabdával. Ám egy korábbi élményét megosztotta a jelenlévőkkel.

- A főiskolán anno az ismert kosaras, Recska László ült az előttem levő padban, a tanárok nem láttak tőle, ezért mi, a mögötte ülők nyugodtan puskázhattunk. De vissza a jelenhez, a város első emberével, a polgármester asszonnyal csütörtökön hosszasan és sikeresen egyeztettünk, a költségvetést tárgyaltuk, a sport fontos része a településnek. Sok pénzt költünk az élsportra és tömegsportra, meggyőződésem, ez megtérül. A kosárlabda látványos, a világon az egyik legnépszerűbb, vannak itt hagyományok, igaz, nem a legmagasabb szinten. Örömteli, hogy az Alba utánpótlásbázisa lehetünk. A kézisek nem sínylik meg az új lehetőséget, a sportot szerető gyerekek majd eldöntik, mit választanak, több lehetőség nyílik előttük a folytatásban.

A Bárdos Gimnázium igazgatója, Pleier Tamás hozzátette, sokat tettek azért, hogy tanulóikat megfelelő körülmények várják, ha sportolni szeretnének.

-Sokat dolgoztunk és dolgozunk jelenleg, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, megfelelő műszaki tartalommal rendelkezzünk. A létesítmény aljzata megújult, a hazai szövetség versenyrendszeréhez illeszkedő, az MKOSZ-szel kompatibilis két, új palánk és eredményjelző áll majd rendezésünkre, a társasági adónak köszönhetően, a gimnáziumunk tornaterme alkalmas az edzések és a mérkőzések megrendezésére.

Az operatív dolgokat fehérvári részről Farkas Sándor utánpótlás vezető, Peresztegi Nagy Ákos utánpótlás szakosztályvezető, valamint Tóth András technikai vezető intézi, helyben pedig Balogh Ferenc, önkormányzati képviselő, sporttanácshoz kapcsolódnak az operatív kérdések.

- Biztosra veszem, gyümölcsöző lesz az együttműködésünk. Fehérváron népszerű a kosárlabda, nagy sikereket értek el, remélem, néhány év múlva tatabányai gyerekek is szerepet kapnak majd az Alba felnőtt csapatában. Mi a kosárlabdában nem vagyunk érintettek az élvonalban, de szeretnénk kinevelni tehetségeket, akik a szomszédos megyeszékhelyen bizonyíthatnak – mondta Balogh Ferenc.

Az Alba utánpótlását irányító Farkas Sándor megjegyezte, a gondolatok találkoznak, ugyanis kollégáival szeretne olyan tehetségeket találni, akik előbb az utánpótlás, majd a felnőttek erősségei lehetnek. „Minden gyerek bekapcsolódhat az életpálya modellünkbe, ez fontos program, ugyanis lehetővé teszi, hogy tehetségeink Fehérváron járhatnak középiskolába, egyetemre, valamint élvonalbeli és válogatott sportolók lehetnek.”  

(via Alba Fehérvár)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6215487804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása