Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁRÓL IS KÖZVETLENÜL! Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz

csiksomlyoibucsu.jpg

Idén is utazhatnak a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszen a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat május 29-én indul és június 1-jén, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához - közölték a szervezők az MTI-vel.

Azt írták: a Kárpáteurópa Utazási Iroda 2008-ban szervezett először vonatos utazást a csíksomlyói búcsúba, 2010 óta pedig már két zarándokvonatot küld Csíksomlyóra.

Ismertették: a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, "össznemzeti zarándokvonatként" indul Erdély felé.

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak.

Az ezeréves határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek Gyimesközéplokon a Pünkösdi Forgatag nevű magyar-székely-csángó találkozón, és itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról.

A zarándokok ezután átadják a Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtött adományaikat. A programot Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertje zárja - tették hozzá.

A két vonaton - az előző évekhez hasonlóan - 1100 zarándok utazik majd. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijaiban hangosítás van, és a vonaton utazó idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják majd a zarándokokat a látnivalókról. A vonton büfékocsi működik, ahol autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat - olvasható a közleményben.

A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes - tették hozzá.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján  Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8515464032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása