Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ROSSZ HÍR A TATABÁNYAI KISMAMÁKNAK: szigorították a babaváró-támogatást

baba_4.jpg

A szakközépiskolában, szakiskolában, szakgimnáziumban töltött évek már nem számítanak be a tb-jogviszonyba. A frissen végzett, egy-két éve munkába állt párok nem kapják meg a támogatott hitelt.Módosult a babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat - írja a Bankmonitor.hu. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt babaváróra, 2020-ban már nem lesz az.A babaváró hitel igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen ha az igénylést követő 5 évben gyermek születik, a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30 százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek.

Szigorodó feltételek

Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami a portál hitelszakértőinek tapasztalatai szerint eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult. Az a fiatal pár, amelynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig még megfelelt a babaváró tb-jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak kétéves tb-jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.

A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külföldön élő és dolgozó családok akkor sem igényelhetik a babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. A csok - családok otthonteremtési kedvezménye - azonban számukra továbbra is elérhető.)

A szakiskola már nem fogadható el

Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

(napi)

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8215420742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása