Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA VÁROSI RENDEZVÉNYEK 2020: Az idei tervek is a fantáziamentességről szólnak

disznovagas-nlc-hu.jpg

Csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület a tatabányai városi ünnepek és az önkormányzat által támogatott szabadtéri rendezvények lebonyolítását, ekkor fogadják el a rendezvények költségvetésének terveit, amelyek az előzőekhez képest nem változnak semmit.

A nemzeti ünnepeink, mint az 1848. március 15-ei megemlékezés, az 1948-49 évi forradalom és szabadságharc emlékére, a Nemzeti Összetartozás napja, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja vagy az államalapítás ünnepe, hogy csak párat említsünk, minden magyar polgár számára fontosak, az identitásunk megőrzésének elengedhetetlen kellékei. Épp ezért lenne nagyon fontos, hogy a fiatal generációt is közelebb hozzuk ezekhez az ünnepséghez, kreatívabban megszólítva az egész várost.

Egy szokásos állami ünnepségen elmennek koszorúzni a város prominensei, utána-előtte van egy kis műsor, a polgármester beszédet mond, és kész be van fejezve. Szerintünk ezt lehetne egy teljesen más felfogás szerint csinálni, akár teljes napra lázban tartani Tatabányát, érdekesebbnél érdekesebb programokkal, amelyek felkeltik az emberek figyelmét.

Hogy csak egy példát mondjunk: az ‘56-os forradalmat ünnepelhetnénk úgyis, hogy egy 56-os kisbusz furikázik a városban egész nap, amiből korabeli hanganyagok szólnak. Később minden iskolához elmenne ez a forradalmi busz, egy kis társulat patanna ki belőle, és mondjuk az iskola udvarán rögtönözne egy kis előadást, bevonva a gyerekeket is. De lehetne akár több váratlan flashmob városszerte a témában. 

Megnéztük a szabadtéri rendezvényeket is, és szomorúan konstatáltuk, hogy az még mindig a Schmidt Csaba-vonalat képviseli, semmi újítás, semmi gondolat a régihez képest. Leginkább a falusi búcsú-szerű rendezvények a mérvadók, mint a Tatabányai Malacságok, amikor, nem is értjük, miért, az Árpád téren vágják a disznót, este pedig levitézlett 80-as vagy 90-es évekbeli “sztárok” tolják a  közhelyes nótáikat eszméletvesztésig. Ez lenne a tatabányai igényes szórakoztatás?

El kellene már jönnie annak az időnek, hogy átstruktúráljuk és inkább a magas kultúra felé irányítsuk a polgárok figyelmét, Miskolcnak például bejött az operafesztivállal. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ide is operafesztivál kell, csak azt, hogy kevesebb gagyi és több érték. A sörfesztivál például minden évben színvonalasabb a meghívott zenekarok és előadók tekintetében, ezt a vonalat kellene továbbvinni más programokban is.

Mondjuk a Malacságok helyett támogatni Tatabánya egyik legeredetibb fesztiválját a Dadabányát, ami ugyan egy szűk réteghez szól, és nem is önkormányzati, vagy csa részben de kuriózum nem csak a megyei, de országos szinten is. Annak idején, ugyan nem sokáig, de Tatabányán is volt Könyvhét, ez a program a fővárosban százezreket mozgat meg, nálunk is lehetne kapcsolódni hozzá, jöhetnének a könyvkiadók a standjaikkal az Árpád térre, szervezhetnének könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, délután és este pedig ugyanúgy mehetne a koncert, csak a színvonalat emelénk kicsit. Óvatos léptekkel, de formálni a közízlést. És még számtalan ötletet ki lehet találni, megkérdezni a városlakókat, biztosan érkeznének izgalmas felvetések.

Szóval abba kellene már hagyni a városi falunapot Tatabányán, a maga kerítést részegen levizeliő hangulatával, és teremteni egy új atmoszférát Tatabányán, melynek okán kíváncsian jönnének hozzánk más városokból is megnézni, mi történik nálunk.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8015416434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása