Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A TATABÁNYAIAK LEMONDANÁNAK A KÉTES DICSŐSÉGRŐL: a legtöbb orvos nálunk hiányzik

korhaz-allami-egeszsegugy-341375.jpg

Komárom-Esztergom megye az egyik olyan megye, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Tatabányán is ezzel kell együtt élnünk már évek óta, gondoljunk csak bele, hogy volt olyan időszak, amikor a fül-orr-gégészeten csak egy orvos látta el a betegeket (a felnőtteket és gyerekeket is.) De a háziorvos fronton is rengeteg a lemaradásunk, épp most év elején ment el nyugdíjba négy háziorvos a városban, és sok helyen egy orvos visz több körzetet is. De védőnőből és ápolóból is nagy a hiány, a Szent Borbála kórház honlapján elég sokszor olvasni különböző álláshirdetéseket, ami azt támasztja alá, hogy nincs elég szakember. Miközben a kormány szerint minden rendben van, elég a szakember és győztes pumaként vágtat a magyar egészségügy.

Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb az orvoshiány. Az egészségügyi szakdolgozók esetében még rosszabb a helyzet, mint az orvosoknál. 

betolteteln_orvosi_allasok.jpg

Azt már évek óta halljuk, hogy nagyon sok orvos és ápoló hiányzik Magyarországról, a hivatalos regionális adatok most meg is erősítik ezt. A KSH jelentése szerint 2018-ban hazánkban 41,3 ezer betöltött és 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt, utóbbi a működéshez szükséges orvosi állások 4%-át jelentette. A legtöbb üres orvosi állás a fekvőbeteg-ellátásban jelentkezett (971), a járóbeteg-ellátásban 459 volt betöltetlen.

Az üres orvosi állások 43%-a Budapestre koncentrálódott, az országos hatáskörű egészségügyi intézmények jelenléte miatt. A fővárosban a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1%-a volt betöltetlen, ezen kívül ezt meghaladó (5,3–5,9%-os) orvoshiány jellemezte Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is-írja a portfolio

Az egészségügyi szakdolgozók országosan 101 ezer állást töltöttek be, ez 3,7 ezerrel elmaradt az intézmények működéséhez szükséges állások számától, azaz a szakdolgozói állások 3,5%-a volt betöltetlen.

Ugyan 2019-re vonatokozóan még nem érhetők el részletes adatok, de azt tudjuk, hogy az egészségügyben tovább növekedett a betöltetlen álláshelyek száma és aránya. A tavalyi harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban soha nem látott magasságba, közel 10 ezer főre emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma, ami csaknem 1000 fős növekedés éves alapon.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4315393394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása