Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI BÁNYÁSZKÓRHÁZ: Minden, ami a története és a felújítása mögött rejtőzik

A volt bányászkórház története, a helyieken kívül másokat is érdekel, de a legjobban az érdekelte és érdekli a tatabányaiakat, hogy mikor lesz már végre kész a katolikus gimnázium, amit a helyére építenek. Nagy nehezen elkezdték már a beruházás egy részét, de még mindig nem látni a végét, és eléggó óvatosan kommunikáltak róla Schmidt Csabáék. Az új városvezetés pedig, ha jól emlékszünk, még alig szólalt meg az ügyben.

korhazmuto.jpgA Tatabányai Bányászkórház több mint 100 évre visszatekinthető története alatt tízezreknek adott életet, és legalább ennyien gyógyultak itt. Az épületegyüttes két évtizedig elhagyatottan állt, jelenleg bontás alatt van.korhaz_kapona.jpg

A jellegzetes főépület sokak örömére megmarad, abból katolikus gimnázium lesz.

A Tatabányai bányakórház, ismertebb nevén a bányászkórház elődje 1900-ban épült meg a település akkori központjában, a mai Óvárosban, aminek megépüléséről a bányatársulat 1898-ban határozott.

Az akkori időkben modernnek számító, 50 ágyas kórházat a város ütemes fejlődése és a hirtelen megnövekedő lakosság száma miatt az intézmény már nem tudta megfelelően ellátni a funkcióját, így 1912-ben egy új, modern kórházat nyitottak a mai Semmelweis úton. Az átadást követő években fokozatosan kiépült a kórházkomplexum, ami magába foglalt: hullaházat, ravatalozót, kápolnát, az orvosok, nővérek és ápolók lakhatását biztosító lakóépületet, lóistállót és egyéb kiszolgáló épületeket.

korhazudvar.jpg

Az évtizedek során viszont ez a kórház is korszerűtlenné vált és épült helyette egy még újabb (Szent Borbála Kórház), ami megfelel a jelenkor modern követelményeinek. Bezárása után az önkormányzat többször próbálta értékesíteni, hiába.

Közben a funkció nélküli épület állaga folyamatosan romlott.

Néhány évvel a bezárása után egy helyi illetőségű fotós, Vargha Márk Péter engedéllyel bejutott az akkor még őrzés alatt álló épületbe, ahol egészen elképesztő anyagot készített.

korhaz3_2.jpg

korhaz5.jpg

korhaz6.JPG

Jó néhány évig airsoftosok számára adott szórakozási lehetőséget a romos épület.

korhaz7.JPG

korhaz8.JPG

korhaz9.JPG

korhaz11.JPGMikor felröppent a hír, hogy 2016-ban a katolikus egyházhoz került az épület, rengeteg cikk született a kórház bontásával kapcsolatban, sőt, több olyan címet is olvastam, amiben a szerző 30 évvel ezelőttre teszi az épület bezárásának időpontját.

A kórház feltehetőleg  1999-ben zárhatott be végleg.

Az épületegyüttes bontása 2018. novemberében kezdődött meg, helyén pedig katolikus gimnázium lesz. Az egykori kórház főépülete megmarad, az felújításra fog kerülni, de az idők folyamán toldásként hozzáépült gyermekosztály szárnyát már lebontották.

banyaszkorhaz_uj_1_1.jpg

Persze nem ment minden simán, ugyanis kiderlült, hogy hiányzik még egy csomó pénz a teljes felújításhoz.A Székesfehérvári Egyházmegye főépítésze, Csány Zoltán akkor elmondta, hogy nyilvánvalóvá vált: nem lesz elegendő a rendelkezésre álló központi forrás. „A 3,6 milliárd forintból a főépületet tudjuk megépíteni, lehet, hogy a tornacsarnok nélkül. A cél az, hogy az iskola kész legyen, és zárt rendszerben esetleg a tornacsarnok. De kilépni nem fogunk tudni az épületből, ha nem találunk további anyagi támogatást" – nyilatkozik a főépítész. „Amennyiben nekünk kellene befejezni a beruházást, az még további 3-4 évet jelentene az eredeti elképzelésekhez képest" – teszi hozzá.

Sokáig keresték a forrásokat a beruházáshoz, majd októberben, a Magyar Közlönyben megjelent határozatok között szerepelt, hogy a szükséges összeget az adófizetők pénzéből megkapja az egyház.

A tatabányai, egykori bányakórház katolikus gimnáziummá történő átalakításához szükséges támogatás biztosításra került. Ennek teljes összege 4 milliárd 760 millió forint, amiből már folyósítottak 2 milliárd 220 millió forintot a korábbi két évben. Az idei költségvetésből 1 milliárd 296 millió forint jut erre, míg a 2021-es összeg 1 milliárd 244 millió forint.

Aztán az októberi választások után még Bencsik János kicsit riogatta a népet, hogy talán még sem lesz az egészből semmi.

A Kormány további 1.2 milliárd forint támogatást biztosít az emblematikus épület megmentéséhez. Bár néhány héttel ezelőtt az időközben megválasztott új polgármester még úgy nyilatkozott a városi televízió stúdiójában, hogy Tatabányának nincs szüksége egyházi fenntartású gimnáziumra, én mégis bízom benne, hogy időközben még változhat az álláspontja. Én mindenesetre örülök, hogy sikerült megteremtenünk a biztonságos folytatás pénzügyi feltételeit.”-írja az országgyűlési képviselő a Facebookon.

A posztjában valószínűleg a polgármesterjelöltek vitájára gondolt ami inkább a vita paródiája volt, de erről már írtunk korábban.

bencsik.jpg

Nem nagyon értettük, hogy Bencsik János miből következtetett arra, amit leírt, mert az nem hangzott el Szücsné Posztovics Ilona hozzászólásában, de még hasonló sem.

Nem tisztünk megvédeni a polgármester asszonyt, de az igazság, az igazság, ennyi.

Megnéztük, pontosan ezt mondta Szücsné, amikor az oktatási helyzetről és a tatabányai gimnáziumokról volt szó: “...ha a katolikus gimnázium beindul, vajon a Bárdos gimnázium bezárásra kerül? Mert nem lesz többi diák, nem lesz több olyan, aki a humán érdeklődése miatt, vagy katolikus gimnáziumot vagy a Bárdost választja.”

A sok balhé után, ami a régi bányakórház körül kialakult az években, most már tényleg annak kelllene következnie, hogy befejezik a beruházást.

(szellemvárosok)

 

Fotó: szellemvarosok.blog.hu, Varga Márk Péter, tatabanyakorhaz.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3515368852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása