Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A TATABÁNYAIAK SZÍVTAK IDÉN IS A VASÚTÁLLOMÁSSAL! Bencsik és Schmidt magyarázkodott

vauturallmi2_1.jpg

Egyelőre várat magára a tatabányai polgárok legnagyobb szívfájdalmának megoldása, a szörnyű állapotban lévő vasútállomás. Pedig tavaly március 15-ére már át kellett volna adni az új épületet. 

Januárban történt egy halálos gázolás a vasútállomáson, ami ismételten sok kérdést felvetett, már megint.

Egy 110 kilométer/órával közlekedő mozdony ütött el egy férfit, aki a vágányokon próbált  áthaladni. A vasúti vontatójármű vezetője többször is dudált, de sajnos nem sikerült megelőzni a tragédiát. A helyszínen kerítés áll a sínek két oldalán, de rendszeresen nyitva van a kapuja. A helyiek sokszor itt vágják le az utat Újváros és Dózsakert között, pedig tudják, hogy veszélyes.

Márciusban Bencsik János futott bele egy dühös tatabányai polgár kommentjébe, amire megpróbált válaszolni, de nem járt sikerrel.

Akkor azt legyen kedves Bencsik úr elmondani, hogy aki nem tud a rossz lépcsőkön (egyáltalán) lépcsőkön netán csomaggal le fel menni. Az ne utazzon? Nem kell ehhez ingyen utazó nyugdíjasnak lennie! Sajnos fiatalabbak is vannak akiknek gondot okoz.Egyáltalán nem kell sorolgatni! Csak oda kell menni és körülnézni alaposan! Sportcsarnok? Mélygarázs? Minden sikerül csak valamiért ez az egy nem! Egymásra mutogatás az igen!!! A város szégyene!!! De van még bőven!!!”- írta a Facebookon egy tatabányai polgár.

Az országgyűlési képviselő válaszolt is gyorsan:

“Amennyiben elolvasta az iménti bejegyzésemet, akkor abból az Ön számára is kiderülhetett, hogy eddig is érdemben foglalkozott vele a Kormány, de miután nem helyiérdekű vasútról van szó, hanem egy nemzetközi fővonalról, így nem csak Tatabányán, és nem is csak Magyarországon szólhatnak bele annak fejlesztésébe. A jelenleg folyamatban lévő MVP-fejlesztések önmagukban eltörpülnek a vasútállomás tervezett beruházása mellet”-magyarázkodott a politikus.

Persze addig ezt nem sikerült normálisan kommunikálni, hadd reménykedjenek a tatabányaiak.

Aztán szeptember környékén jött egy “érdekes” hír, nem tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk kínunkban:

A legforgalmasabb állomásokat érintően 2023-ig tartó, komplex felújítási programot hirdetett a MÁV „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” elnevezéssel. 

Rendesen körbelőtték Tatabányát: Tatán, Bicske-alsón, Herceghalmon is felújítják a vasútállomást, minket meg szépen kihagytak. Most tényleg, ennyire jelentéktelen a tatabányai állomás, nem elég nagy a forgalma, esetleg nem néz ki elég szarul? Esetleg a városvezetés töketlen ennyire, hogy nem sikerült tető alá hozni a projektek, amit tavaly március 15-én már át kellett volna adni? Komolyan nem értjük, de az is lehet, hogy el van átkozva ez a vasútállomás. Legalább a lifteket sikerült volna kiharcolnia Schmidt Csabáéknak, mikor egy csomó szomszéd városnál megújulnak az állomások.

Sajnos ahogy ebből is kimaradtunk, jött egy újabb pofon ugyanis kijött egy kormányhatározat (6724.o.) mely szerint Tatabányát megint hátrébb sorolták, (egyelőre nincs hír lesz-e az elkövetkezendő időszakban egyáltalán forrás a vasútállomásunk felújítására - amit halkan jegyzünk meg Schmidt Csaba főnöke, maga Orbán Viktor ígért készre tavaly március 15-re).

A Kormányhatározat szerint  a szomszédos Bicske kap a vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztésére és P+R parkolók kialakítására. Ezt kiemelt projektként nevesítik és megtámogatják 15 468 000 000 Ft-tal.

Majd a választások előtt jött Schmidt Csaba, hogy 2022-re megépítik az állomást, valószínűleg azt gondolta, hogy a kampány végére jó lesz egy ilyen “bemondás”.

Hát nem jött be neki.

Lusztig Péter, októberben egyéniben megválasztott önkormányzati képviselő, most már alpolgármester újra nekilátott, hogy egyrészről megtudjon valamit a tervezett vasútállomásról, illetve az akadálymentesítést előmozdítsa, amely fontos kampányígérete volt a Szücsné Posztovics Ilona vezette csapatnak. Ezért idén novemberben találkozott a MÁV képviselőjével.  

A felek egyetértettek abban, hogy  az új állomás megépítéséig, az átmeneti három éves időtartamra szükség van a jelenleg meglévő vasútállomás akadálymentesítésére, és abban is, hogy a problémát műszakilag nem látják megoldhatatlannak.

Tatabánya egyelőre lekerült arról a listáról, amelyben az uniós forrásból intermodális csomópont épül. Ráadásul, ha valaki abban reménykedne, hogy ügyes lobbizással valami csoda folytán beugróként mégis megépítik, azokat el kell keserítsük, ugyanis az erre szolgáló Magyarországnak járó, uniós pénzügyi keret jelenleg 140%-on áll, magyarán erősen túl van terhelve. Az új uniós ciklussal kapcsolatban a pályázati célok vonatkozásában pedig nincsenek információk, tehát a felújítást és az akadálymentesítést nagy valószínűséggel önkormányzati forrásból kell megoldania a városnak. A MÁV szakemberei együttműködésükről biztosították a főépítészt, erre vonatkozóan egy szerződés kötését is javasolták, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a pénzt lehetséges, hogy Tatabányának kell előteremtenie. Természetesen nem kizárt, hogy a MÁV is hozzájárul.

A mostani városvezetés ígérete szerint kész saját forrásból felújítani a vasútállomást, de Szücsné és csapata keresi még az egyéb forrásokat. Most már nagyon reméljük, hogy hamarosan beindul az érdemi munka az állomás ügyében és ha nem is új, de legalább akadálymentes vasútállomásunk lesz végre.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7815369362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása