Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

1956: AMIRŐL KEVESET BESZÉLÜNK TATABÁNYÁN! Rabtáborok, itt maradt besúgók és a többiek

rabtaborkapu-tb.jpg

Kevesen tudják, hogy Tatabányán mindösszesen öt rabtábor működött 1948 és 1956 között. Ezzel foglalkozik többek között Jóna Imre, aki erről tartott Bánhidán előadást.

A csúcson, 1956 februárjában a tatabányai táborokban 3200-nál is több rab volt, csak velük a többi magyarországi táborral ellentétben eddig kevéssé foglalkoztak. Hajlamosak sokan “megelégedni”, hogy Recskről és a Hortobágyról beszéljenek, pedig itt nálunk számszerűen sokkal több rab megfordult - mondta Jóna.

Ő találkozott volt rabokkal illetve olyanokkal is, akik a rabok ellátásánál dolgoztak,

a velük készült interjú nagyon sok dologra rávilágított, kiegészítette a levéltárban és egyéb helyeken fellelt dokumentumokat.

Fontos és úttörő része volt munkájának, hogy az idén nyáron az Állambiztonsági Hivatal levéltárában feltérképezte a Tatabányán abban az időben megtalálható besúgó hálózatot is, amelyről szintén nem beszélt senki eddig. Pedig a Tatabányai Szénbányászati Trösztnél “dolgozott” 35-40 ilyen ember, volt akihez több száz ember tartozott, ennyiről kellett folyamatosan jelentést írnia. A besúgók célkeresztjében sportolók, és bányászok is voltak, de nem kerülték el a kartonokat a kártyaklubba járók, vagy a jehovisták sem.

Talán néhányan legyintenek erre, amikor nem tűnik súlyosnak ez a kérdés, de Jóna Imre olyan besúgási “eredménnyel” is találkozott, aminek olyan per lett a vége, hogy két embert kivégeztek. Ilyenkor összeszorult a gyomra.

Az általa feltérképezett 33 besúgóból 20-nak tudja a nevét, ő a rokonaik közül jó néhányat ismer, de úgy tartja, nem felelősek apáik, nagyapáik bűneiért,

csak eddig erről nem beszélt senki.

A táborok 1956-ban felszabadultak, a rabok hazamentek, igaz később néhányukat visszagyűjtöttek, de ami tanulságosabb, hogy a rabtartók, itt maradtak, egész Tatabányán szétszórva.

A kutatás eredményeiről egyébként hamarosan egy könyv fog hamarosan a Tatabányai Levéltár gondozásában megjelenni, amelynek kéziratát még az idén Jóna Imrének le kell tenni az asztalra.

Találtunk a témáról egy részletes tanulmányt, pontosabban doktori értekezést, amelyet Marschal Adrienn jegyez:

“Munkatáborok Komárom-Esztergom megyében - Csolnok, Oroszlány, Tatabánya” címmel, amely ezen a linken elérhető.

Ő is azért választotta ezt a témát, mert a magyarországi táborok történetének 1953 utáni korszaka kevéssé közismert, a köztudatban a táborok 1953-as megszüntetése él. 

A táborokról működésük idején nem tudósított a sajtó, az első forrásokat az elítéltek kiszabadulásáról szóló újságcikkek jelentették, így a tanulmány a levéltári adatokra támaszkodott.

Annak ellenére, hogy minden vizsgált táborban elítélteket foglalkoztattak a szénbányászatban, mégis voltak közöttük különbségek. Így az elítéltek által elkövetett vagy el sem követett bűncselekményekben és elítélésük időtartamában. Csolnokon és Tatabányán a szervezkedést, hűtlenséget, kémkedést, míg Oroszlányon a tiltott határátlépést „elkövetők” aránya volt a legmagasabb. Oroszlányon ezzel összefüggésben főleg 2-6 év közötti időre elítéltek voltak, míg Tatabányára a 4 év felettiek, Csolnokra pedig többségében a 10 év feletti vagy az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek kerültek. 

A táborok létszámát tekintve az oroszlányi tábor volt mindvégig a legnagyobb, állandó 1200 fő körüli létszámmal, míg Tatabányán és Csolnokon ennél kevesebben, átlagosan 600-an voltak. Ez alól kivételt 1956 nyara jelentett.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3215268368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása