Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI HITELESEK, SZEVASZTOK! Itt a törlesztőfelező trükk, amit alig használnak

a_hiteltorlesztes_csokkentese.jpg

Hajlamosak vagyunk bízni az ember teremtő erejében, és azt hinni, hogy ha kapunk valamit, akkor azért cserébe máshonnan nem kellett elvenni valami egyebet. Pedig a földünkön az anyag mennyisége állandó, néha csak átalakul. Hasonlóképp van ez a személyi hitelekkel is: ha kitoljuk a futamidőt azért, hogy alacsonyabb legyen a havi törlesztőrészlet, akkor egészen biztos, hogy a teljes visszafizetett összeg sokkal magasabb lesz. Nincs tehát olyan, hogy maradék nélkül jól járunk. Tegnap bemutattuk, hogy a lakáshiteleknél bizonyos esetben jobban megéri inkább a futamidő kitolására játszani. Most azt nézzük meg konkrét banki ajánlatokon keresztül, hogy a személyi hitelekre is igaz-e ez.A személyi hiteleknél számos olyan dolog van, amivel csökkenthetjük az egyébként relatíve magas kamatterheket. A bankváltással jelentős összegeket spórolhatunk: egy pénzintézet nagy kamatkedvezményeket ad annak, aki vállalja, hogy a jövedelmét az adott banknál vezetett folyószámlára utaltatja. Most azt fogjuk megmutatni, hogy mennyivel lehet kevesebb a havi törlesztőnk, ha hosszabb futamidővel vesszük fel a személyi hitelt - és hogy megéri-e.

 A lakáshitelek technikailag nem sokban különböznek a személyi hitelektől (amennyiben a lakáshitelek és fix kamatozásúak a teljes futamidő alatt). A hitel havi törlesztőjében mindig jelen van az éves kamat egy tizenketted része, így egy törlesztéssel együtt fizetjük a kamatokat, és a tőketörlesztést is. Mindebből az következik, hogy minél hosszabb futamidőre vesszük fel a hitelt, annál magasabb lesz a kamatköltségünk - hiszen kamatot minden hónapban fizetünk. Nem mindegy tehát, hogy 48, vagy 60 hónapig fizetjük a hitelt.

Először nézzünk meg egy kis összegű ajánlatot, mondjuk 500 ezer forintot. Minden példánál úgy számoltunk, hogy a bank ügyfeleivé válunk, hiszen ezzel is csökkenthetjük a kamatterheket.

Ha például az 500 ezer forintot 2 évre vesszük fel, akkor a CIB-nél a törlesztőnk 22 586 forint lesz, de csak 542 064 forintot kell visszafizetnünk. De ha már 4 évre toljuk a futamidőt, akkor ugyan csökken a törlesztő 12 178 forintra, de a teljes visszafizetendő 584 544 forint lesz. Hasonló a trend az MKB-nál és a K&H-nál is: előbbinél a 22 794 forintos törlesztőt tudjuk 12 429-re csökkenteni a futamidő kitolásával, 560 336 forint helyett így azonban 4 év alatt 618 152 forintot fizetünk vissza. A Cetelem még kamatkedvezményt is ad, ha kitoljuk a futamidőt, de még így is jelentős különbség van a teljes visszafizetendő összegek között. Ha két évre vesszük fel a hitelt, akkor 573 536 forintot kell visszafizetni, 4 éves futamidővel pedig 644 696 forint a teljes visszafizetendő.Minél magasabb a hitelösszeg, annál nagyobb a különbség a teljes visszafizetendőben. A Budapest Banknál például 1 millió 137 ezer forint 2 év alatt a visszafizetendő, 4 év alatt 1 millió 273 ezer forint. A K&H-nál a törlesztő 2 éves futamidővel 47 537 forint, 4 évessel csak 26 329 - a teljes visszafizetendő összegek között viszont több, mint 140 ezer forint különbség van.A Raiffeisennél 48 779 forint a törlesztő 4 éves futamidő mellett, ha 2 millió forint a hitelösszeg. 7 év alatt 31 123 forint a törlesztő, a teljes visszafizetendő viszont kb. 330 ezer forinttal több. Az Ersténél 12,15 százalékos THM mellett 51 681 forint a törlesztő, a teljes visszafizetendő 2 500 688 forint négy éves futamidő mellett, 7 éves futamidőnél pedig már 2 millió 895 656 forint. Az MKB-nál havonta 17 ezer forintot nyerünk havonta, ha kitoljuk a törlesztőt, de a futamidő végén 330 ezer forint a különbség.Nézzünk meg egy sokkal nagyobb hitelösszeget, 5 millió forintot. Itt tapasztalhatunk igazán nagy különbségeket. A CIB-nél például 5 éves törlesztésnél a törlesztő 101 forint, 7 éves futamidőnél 77 ezer. Ezzel azonban 500 ezer forinttal fizetünk többet a teljes futamidő alatt. A Raiffeisennél szintén hasonló a helyzet, 450 ezer forint a különbség a visszafizetett összegek között. A törlesztő ott is 101 ezer és 78 ezer forint körül alakul. Az Erste 5 éves futamidejű termékénél 6 millió 349 forint a teljes visszafizetendő, a Budapest Banknál pedig a 7 éves futamidővel már eléri a 7 millió forintot.

(pénzcentrum)

A fotó illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7115162090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása