Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

INTERJÚ TATABÁNYA LEENDŐ(?) POLGÁRMESTERÉVEL! Szücsné Posztovics Ilonával beszélgettünk

szucsne-posztovicsilona-egyuttmukodesalairasa.jpg

Megtörtént, amire a választópolgárok közül sokan vártak Tatabányán, felsorakozott minden jelentősebb ellenzéki párt egy közös polgármester-jelölt mögé. A jelölt Szücsné Posztovics Ilona személyében egy igazi civil, aki jó eséllyel indul az októberi önkormányzati választáson a polgármesteri székért.

A politikussal a miértekről és esélyekről beszélgettünk.

Felmerül a kérdés, hogyan került rögtön a tatabányai politika középpontjába?

Lusztig Péter képviselő keresett meg az ötlettel, hogy elvállalnám-e a polgármester-jelöltséget. Rövid idő alatt kellett mérlegelni, hogy mennyire tudom vállalni először a jelöltséggel, győzelem esetén pedig a polgármesterséggel járó politikai munkát és közéleti tevékenységet. A feladat súlyát mérlegelve, megtiszteltetésnek érezvén, hogy rám gondoltak, elvállaltam. Úgy látom, a jelenlegi politikai helyzetben mind országosan, mind Tatabányán az itt lakók elégedetlenségéhez nem társul igazi cselekvés, ezen szeretnék változtatni. Az is közrejátszott, hogy nem akartam elszalasztani egy olyan lehetőséget, amit később megbánnék. Természetesen el kellett gondolkodnom a ringbe szállás negatív oldalain is, például azokon a támadásokon, amelyek engem, a családomat és a vállalkozásaimat érhetik a következő időszakban, de azt gondolom, nem szabad, hogy bárki úgy érezze, megfélemlíthet.

szucsne.jpg

Ami ezen kívül a felkérés mellett komolyan esett latba, hogy öt párt összefogásával jött létre, vagyis nem hagynak magamra. Ugyanakkor hangsúlyozom, én független pártonkívüli civilként indulok a választáson, és ezt a pártokkal is tisztáztuk.

A megkeresés után gyorsan kellett döntenem, tehát nem egy hónapok óta tartó procedúra előzte meg a jelölésem. Mint vezető gazdasági szakember a pártok helyi vezetői közül jónéhányat ismertem, tehát tisztában voltak vele, milyen munkára számíthatnak tőlem, és szakemberként, tevékenységem alapján már többen gondoltak rám előtte is.

Hogyan került Vértesszőlősre, nem volt elérhető tatabányai ingatlan?

Tatabányán születtem, pontosabban születésemkor szüleim Felsőgallán a Gábor Áron utcában éltek albérletben. Édesapám vájár volt a XII/a Vadorzó aknán. Édesanyám hosszú éveken keresztül a Centrum Áruházban dolgozott, a büfében volt pénztáros, a bútorosztályon árukiadó, sokan ismerték a városban.

Engem minden munkahelyem ide kötött, mindig is Tatabányán dolgoztam. A 90-es évek végén Tatabányán nem voltak eladó építési telkek, az önkormányzat, mondjuk úgy, nem preferálta új utcák nyitását, egész pontosan a Kertvárosban lévő lakópark fejlesztése volt az egyetlen hely, amit Bencsik Jánosék támogattak.

Ebben az időben Vértesszőlős, sőt Környe is gyakorlatilag Tatabánya agglomerációjává vált, és itt találtunk egy akkor már kész, 80m2-es házat, amit megvásároltunk. Egyébként, ha jól megnézzük a két település  gyakorlatilag összeépült, szét sem lehet – csak közigazgatásilag - választani. Ha a gazdasági életben betöltött szerepemet nézzük, akkor fontosnak tartom kiemelni azt a leghosszabb időszakot, amelyet a Vértes Volán közlekedési vállalatnál töltöttem, ahol a gazdasági ügyek intézésén túl például műszaki feladatokkal, a menetrenddel vagy akár az utasok problémáival is foglalkoznom kellett. 

Már itt nagyon sok olyan kapcsolódási pont volt a munkámban, ami a város fejlesztéséről szólt.

1993-tól másfél évtizeden keresztül a Vértes Volánnak voltam gazdasági vezetője, az utolsó években pedig vezérigazgató-helyettese. Már a privatizációt követően kerültem a céghez, amikor már a TEFUT kiszervezték, és tiszta profilként a személyszállítási tevékenység maradt. Nagy tapasztalatú vezetőtársaimmal és a fiatal forgalmi szakemberekkel együtt, sikerült országosan is kiemelkedő eredményeket elérni. Volt olyan év, hogy a társaság piaci tevékenységével megduplázta a menetrend szerinti közlekedés bevételét. Ez jó példája volt annak, hogy állami vállalatot is lehet ambiciózus, kreatív vezetőkkel, piaci alapon működtetni. 

Mit gondol a jelenlegi T-Busz-ról? Ennek gründolásában nem vett részt?

Miután vezérigazgató helyettese voltam a Volánnak, a komplett működésében volt szakmai tapasztalatom. 2015-ben amikor az önkormányzat bizottságot hozott létre, amely a helyi közösségi közlekedés előzetes tervezésével foglalkozott, felkértek hogy legyek ennek a tagja. Ott és akkor a létrejövő társaság modellezésével foglalkoztunk, amely munka során egy 3 éves működési modellt állított össze, egészen apró, operatív lépésekre lebontva.

Amikor ez az anyag készült - megjegyzem, más gazdasági szakember ebben nem vett részt - az kb. 80%-ban az én “termékem” volt, akkor ezt 16:1 arányban meg is szavazta a közgyűlés. Ezután felkértek, hogy legyek a megalakuló társaság ügyvezetőjE (nem volt pályáztatás, munkám alapján választottak ki), amelyből végül is egy 3 hónapos megbízás lett. Ez különösebben nem volt nagy titok, tekintettel arra, hogy akkor még nem voltak alkalmazottak, csak két vezetőtársam volt, ezért megbízás keretében jártunk el.

Amikor aztán elindult a közbeszerzés, akkor gyakorlatilag a T-Szol átvette az irányítást, ez volt az a pillanat, amikor véget ért a pályafutásom a T-Busznál.

A Volánon kívüli gazdasági pályafutása hogyan alakult?

Van egy sokak által ismert cég a SZÁM-ADÓS Kft., ezt 1994-ben alapítottuk. Többek között könyvvizsgálattal, adótanácsadással és könyveléssel foglalkozunk, ebben vagyok résztulajdonos és cégvezető. Jelenleg 9 fővel dolgozunk, az ügyfélköröm 70%-a, több mint 20 éve tisztel meg bizalmával. Végezettségemet és munkámat tekintve okleveles könyvvizsgáló vagyok IFRS nemzetközi minősítéssel (MEGJ. Komárom-Esztergom megyében ilyen minősítése 4 könyvvizsgálónak van), költségvetési minősítéssel rendelkezem, valamint adótanácsadói képzettségem van.

Hogyan fogadta a család, hogy elindul ellenzéki polgármester-jelöltnek Tatabányán? 

Férjem és gyermekeim, egy felnőtt fiam és egy lányom van, természetesen

féltenek. Nyilván a családdal erről nagyon komolyan beszéltünk, számba vettük az  esetleges támadásokat, durva karaktergyilkosságoktól, kezdve a munkánk elvesztéséig, ami ugye a kormánypártoknál bevett szokás. Már be is indult a gépezet, most éppen arról érkeztek hírek, az után kutatnak, hogy nem a Vértes Volán építette-e, a 80m2-es házamat, amit 1997-ben készen vettünk.

Természetesen a döntés után teljes mellszélességgel mellettem állnak, és úgy gondolom támadások esetén Tatabánya lakossága is ki fog mellettem állni, lehet, hogy egy XXI. századi Jeanne d’Arc leszek?!

Mit tart Tatabánya szempontjából a legfontosabbnak, ha megválasztják polgármesternek, mit szeretne a legjobban megvalósítani?

Akkor mondom szép sorjában, melyek lennének azok. Nagyon fontos lenne egy 7 éves település fejlesztési stratégia, ami operatívan különböző szintekre lebontja a tennivalókat.

szucsne-ilona-hatostelepijatszoter.jpg

Az elhanyagolt épületekkel mindenképpen kezdenie kell valamit a városnak, ezeket a szégyenfoltokat hasznosítani kell. Akkor is foglalkozni kell vele, ha más tulajdonában van, ilyen például a Bánhidai erőmű, a régi autóbusz végállomás, ezekben az esetekben Tatabánya érdekeit képviselve közösen kell a mielőbbi hasznosítási irányokat szorgalmazni a tulajdonosokkal. Ugyanebbe a rehabilitációs körbe tartozik a VI-os telep illetve Mésztelep is. 

Fontos, hogy legyen végre Tatabányának klímapolitikája, most sajnos nincs ilyen. Ide tartozik a zsúfolt egyéni közlekedéssel szemben a közösségi közlekedés népszerűbbé tétele, vagy a zöld területek megőrzése a térkövezésekkel szemben.

A településfejlesztés szempontjából a helyi vállalkozásokat jobban kellene támogatni, akár a megrendelések, közbeszerzésekre történő meghívások tekintetében, akár a beruházásaik adókedvezménnyel történő honorálásával, vagy telephelyhez való jutásuk segítésével.

Szükség van a bérlakásprogram folytatására, azon belül is a szociális alapú lakásépítésekre, a hasznosítatlan ingatlanok ilyen célú átalakítására.

A hivatali munkában felszámolnám a bürokrációt, megszüntetném a határidő csúszásokat és erősíteném a szolgáltatóm szemléletet.

Mikor ismerhetjük meg az októberi választáson, Tatabányán induló közös csapatot?

Augusztus 14-re tervezünk egy sajtótéjákoztatót, ott mutatjuk be mind a 12 jelöltet.

Olyanok kerültek be a csapatba, akik jelen pillanatban is kapcsolatban vannak a lakossággal, ott járnak-kelnek mindennap köztük, felkeresik a civil szervezeteket és folyamatosan dolgoznak azon, hogy tatabányai polgárok érdekeit maximálisan tudjuk képviselni.

Ezzel is szeretnénk jelezni azt, hogy az Önkormányzati vezetés szellemén is változtatni akarunk, a napirendre kerülő ügyek tekintetében Tatabánya lakosságának nagyobb beleszólást, a döntések tekintetében széles körű megismerést kívánunk biztosítani jelöltjeink emberközeli munkája alapján.

Köszönjük az interjút!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5315001110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása