Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MÉRGEZŐ A FEHÉR FESTÉK, AMIT A FALADRA KENSZ? Tesztelték, neked csak meg kell nézned

festes-hengerrel-protektor-festes-hu.jpg

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 fehér falfestéket vizsgált meg laboratóriumban.

Azt tesztelték, hogy milyen mértékben bocsátják ki ezeket a környezetre és egészségre káros anyagokat, és hogyan tájékoztatnak a gyártók. Ha penészes a lakásunk, megéri-e penészedést gátló festéket venni, vagy azzal csak rontunk a lakás amúgy sem túl jó levegőminőségén? - foglalta össze a Pénzcentrum.

Huszonhárom különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC- és formaldehid kipárolgását vizsgálta meg laboratóriumban a fogyasztóvédelmi civil szervezet. Emellett termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

A VOC-k nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a levegőbe. A lakások levegőjébe az illékony szervesanyagok (VOC-ok), ezek közül is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe. A lakásba jutó VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Eredmények

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb illékony vegyületet (VOC) tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között hetvenszeres eltérés volt.

Formaldehid tartalom tekintetében is nagy volt a szórás. Miközben volt olyan termék, amelyikben egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték ennek közel ötszázszorosa 2,83 mg/m3 volt. Ennél az összetevőnél a tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid kipárolgás meghaladta a 0,6 mg/m3 munkaegészségügyi határértéket.

Mindössze egy termék, az OBI beltéri fehér falfestéknél nem volt kimutatható formaldehid kipárolgás. Viszont volt olyan termék, (Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér), ahol ugyan azt írták a címkén, hogy "formaldehid mentes", a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet, habár nem ez volt a legmagasabb mért érték.

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő. Ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

És akkor hogyan néz ki a sorrend?

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, második helyen két saját márkás OBI festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, Swingcolor és Dulux termékei. Mindegyik alacsony VOC és formaldehid tartalommal szerzett sok pontot. A Duluxnak pedig volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC kibocsátás miatt. Érdekesség, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010-es felmérésében még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb kibocsátása.

A lista végén, magas VOC és formaldehid kibocsátással több Polifarbe festék, egy Dulux és egy Tikkurila termék végzett. Érdekesség, hogy a Polifarbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet.

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedés gátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

A teszt alapján azt mondhatjuk, hogy a fogyasztóknak érdemes olyan terméket választaniuk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a "legfeljebb 30g/l" információval ellátott társaik.

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

Ha például a gyerekszobát az új jövevény tiszteletére nem természetes összetevőket tartalmazó festékkel kenjük át, lehet, hogy mi magunk járulunk hozzá a gyermek asztmájának, allergiájának kialakulásához.

  • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
  • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
  • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát, így választhatunk alacsonyabb károsanyag kibocsátású terméket.

a teljes cikket ITT találod!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5414907422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása