Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KOMOLY BUKTATÓ A CSOK-SZABÁLYBAN! Tatabányán is nagyon figyeljen erre

csok_2.jpg

A jelenlegi túlfűtött piaci helyzetben könnyen belefuthat az ember abba, hogy túlárazott ingatlant vásárol meg. A döntés azzal járhat, hogy eleshet a csok és a csok-hitel lehetőségétől.

Lakásvásárlásnál a legizgalmasabb kérdés talán az, hogy végül mennyiért kapjuk meg az igényeinknek megfelelő ingatlant. A helyzet nem egyszerű, a lakásárak Budapesten és a nagyvárosokban elszálltak (átlagosan 20% feletti volt 2018-ban a drágulás), a családi támogatások pedig mindig újabb és újabb lökést adnak a növekedésnek. Ezzel együtt jár az is, hogy az eladók egy része irreálisan magasra lövi be az irányárat, abban bízva, hogy ma mindent el lehet adni.

Érdemes azonban vigyázni a túlárazott ingatlanokkal, mert azon túl, hogy többet fizetünk az indokoltnál, akár a csok- igénylésünket is elutasíthatják miatta. Pedig a vissza nem térítendő csok-támogatás a vállalt vagy meglévő gyermekek számától függően 600 000 Ft, 1 430 000 Ft, 2 200 000 Ft vagy 2 600 000 Ft segítséget jelenthet egy használt ingatlan megvásárlásához. Új építésű ingatlannál még magasabbak az összegek: egy gyermeknél 600 000 Ft, kettő gyermeknél 2 600 000 Ft, míg három gyermeknél 10 000 000 Ft pluszpénzről van szó.

Július 1-től indul ráadásul a falusi csok is, ami csaknem 2500 kistelepülésen vehető majd igénybe használt és új építésű ingatlan vásárlására, meglévő lakás vagy ház felújítására, korszerűsítésére. A falusi csok újdonsága, hogy a listán szereplő településeken az egyébként új építésű ingatanokra érvényes összegek járnak, vagyis akár 10 millió Ft-os is kaphat egy család.

A kedvezményes csok hitel is jelentős pénzügyi előnyt jelent, hiszen ennek kamata legfeljebb fix 3% lehet a futamidő alatt, piaci alapon hasonlót pedig a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint 5,5-7,5% kamatokkal kínálnak a pénzintézetek. Emiatt egy 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél teljes visszafizetésben 4,6 millió Ft is lehet a különbség egy piaci jelzáloghitel és egy támogatott csok-hitel között.

Ráadásul a csok-hitel július 1-től használt ingatlanok vásárlására is fordítható – jelenleg kizárólag új építésű ingatlanra igényelhető –, ami nagy változást jelent, hiszen ezek többek számára jelentenek reális lehetőséget.

A bukkanó

De miért okozhat gondot a jogosultság szempontjából, ha piaci ár felett vásárolunk meg egy ingatlant? Azért, mert a csok-rendelet szerint (az erre vonatkozó szabályt a 8.§ 3.pontja tartalmazza) a vételár és a bank által meghatározott forgalmi érték közötti különbség nem haladhatja meg a 20%-ot, ilyen esetekben elutasítják a csok-igénylést. Amennyiben pedig valaki nem felel meg a csok feltételeinek, akkor nem csak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a csok-hitelt (vagy éppen július 1-től a falusi csok-ot) is elbukja.

Ekkora különbség normál esetben nem nagyon szokott előfordulni, ám ha drágán vásárol valaki, a bank pedig alacsonyra lövi be a forgalmi értéket, akkor összejöhet. Ráadásul a Bankmonitor már kapott olyan információt egy nagy pénzintézettől, hogy a túlfűtött lakáspiaci helyzet miatt kifejezetten konzervatív értékbecslést folytatnak, ami elsősorban a lakáshitelek miatt fontos. Ugyanis a bankok alapesetben legfeljebb a forgalmi érték 80%-áig hiteleznek, így az alacsonyabb forgalmi értékkel csökkenteni tudják a hitelezési kockázatot.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2614837258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása