Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VÉGE AZ URALMUKNAK TATABÁNYÁN IS : Radikálisan csökkenhet a poloskák száma

poli.jpg

Néhány éven belül radikálisan csökkenhet a poloskák száma. Nemrég ugyanis Svájcban is megjelentek az eredetileg Kelet-Ázsiában őshonos szamurájdarazsak, a márványos poloskák esküdt ellenségei.

Poloska a falon, az ereszcsatornán és az ajtófélfán is. Tavaly nem volt nehéz undort keltő büdösbogarakra bukkanni, kis túlzással a lakás és a kert minden szegletében megbújtak az egyre melegedő éghajlatnak és az enyhe télnek köszönhetően.A napsütéses idő és a meleg idén is kedvez majd az orrfacsaró bűzt árasztó rovaroknak. Erre figyelmeztet a szakember, aki szerint idén még több hívatlan vendégre számíthatunk, mint tavaly. Biztos ellenszer azonban nincs.

Ezért kezdett tavaly az MTA növényvédelmi kutatóintézete egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésébe.

„Jelenleg négyféle verzió készül, ebből a négy duplán, tehát egy része simán, másik részénél pedig próbálunk egy pici csalogatóanyagot is betenni, hiszen ennek a poloskának létezik egy úgynevezett agregációs feromonja, amely azt segíti, hogy egy helyre gyűljenek össze. Most ezt a két változatot próbáljuk összehasonlítani.” - mondta Kontschán Jenő.

A kutatás vezetője azt ígérte, 2020 végére már előállhatnak egy prototípussal.

Nem csak a magyar találmány csalhatja majd csapdába a poloskákat. A szamurájdarázs a poloskák esküdt ellensége. A szamurájdarács eddig csak Ázsiában volt megtalálható, most viszont Svájc déli részén is megjelentek.

A Magyar Növényvédő Kamara főtitkára úgy gondolja, néhány éven belül Magyarországra is megérkezhet a szamurájdarázs, ami míg a poloskára veszélyt jelent, az emberre nem.

"Ez azonban nem jelenti még azt, hogy egyik pillanatról a másikra kipusztulna az ázsiai márványospoloska, mert ahhoz ennek a parazita darázsnak is fel kell, hogy szaporodjon. Tehát több év kell neki és hát a természetes paraziták útján nem fog eltűnni egy kártevő." - mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi kamara főtitkára.

Aponyi Lajos szerint továbbra is szükség lesz a növényvédő szeres védekezésre is, de mindenképpen csökkenhet a márványos poloskák száma.

atv.hu

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2214730983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása