Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

T-SZOL: KIZÁRÓLAGOSSÁG A TEMETÉSNÉL! Tatabányán újabb bőr a temetőbe járókról

koporso-tszol.jpg

2016 július 1. óta a T-Szol látja el Tatabányán a temetkezési szolgáltatásokat.

Lassan belerázódnak, de mintha nem számítottak volna mindenre, például a Halottak napjára,  mert azt írják a csütörtöki önkormányzati ülésre előkészített előterjesztésben, hogy a halottak napi megemlékezéskor biztosított megerősített üzemmenetet  többlet szolgáltatásként fogják fel. Tessék?

Azt szeretnénk csak megkérdezni, amikor temetői üzemeltetést elvállalták, ezt nem tudták, vagy akkor még nem rendeztek Halottak napját? Vagy csak ők nem tudtak róla, hogy létezik?

Ennyi erővel a meleg vizet is feltalálhatnák újra, vagy a gőzgépet.

Különösen szép a dokumentum azon része is, amikor azzal büszkélkednek, hogy tavaly “társadalmi munkában” tették rendbe az Újtelepi temetőt.

„Az emlékezéshez méltó környezet biztosítása” mottó alapján felhívást intéztek a T-Szol Csoport összes munkavállalójához. Mindenszentek és halottak napjához közeledve a T-Szol csoporthoz tartozó munkavállalói közösen eltöltött munkaidejükben megújították az egyik tatabányai temető környezetét.

Az Újtelepi temető környezetét javították és erre a remek alkalom kínálkozott, hogy október 13-án áthelyezett munkanap volt, így a mindennapi megszokott munkavégzésből kizökkentették a más helyen dolgozókat.

Hogy világos legyen, ezt a melót a T-Szolnak kellett volna egyébként is megcsinálnia, helyette inkább meggyőzték a munkavállalókat, hogy önkéntesen végezzék el a munkát. Így biztosan olcsóbban megúszták .

Na, de a csütörtöki előterjesztésnek ez csupán a bemelegítése.

Most kapaszkodjanak meg, az összes temetőbe bevezetik a behajtási díjat!

Egy alkalomra 500 Ft a behajtási díj, de lehet venni  éves bérletet 5000 forintért is. Mindehhez egy sorompót kívánnak kihelyezni.

Mi lesz az idős emberekkel, vagy azokkal, akik nehezen mozognak és eltávozott párjukat, rokonaikat látogatnák meg? Semmi felmentés?

A dokumentumban a T-Szol arra hivatkozik, hogy az Újtelepi temetőben a behajtások problémát, zavart okoznak. Vajon miért vezetik be akkor a többi helyen is?

Rögtön felmerül a kérdés, miért nem csupán behajtási szabályokat hoznak, és azokat tartatják be, miért inkább pénzt szednek?

Ezek szerint csak a pénzbehajtás a fontos, ha valaki fizet, akkor már rögtön nem zavar senkit és semmit?

Nagyon úgy néz ki, hogy ez inkább mondvacsinált ok, hogy még több pénzt húzzanak ki a temetőbe járók pénztárcájából és beletegyék a T-Szol zsebébe. Az az apróság csak hab a tortán, hogy ki tudja milyen áron azokat a sorompókat beszerezni.

Közvetlenül nem a lakosságnak kell fizetni, de bevezetnek egy üzemeltetői díjat, amelyet az ott dolgozó vállalkozásoknak (temetői szolgáltatók kivételével) kell megfizetni. Természetesen végeredményben ennek a díjnak bevezetése is várhatóan a lakosság költségeit növeli, hiszen az eddigi megbízási díjakra fogják a vállalkozók rátenni, főleg, hogy alkalmanként kell majd ezt megfizetni.

Ennek a díja egyébként 2500+ÁFA ami annyiban jogos, hogy a temetői infrastruktúra igénybevételének díja.

Mondjuk azt nem teljesen értjük, hogy a temetkezési szolgáltatókkal kivételt tesznek. Ők nem használják az infrastruktúrát?

És ha mindez nem lenne elég, előre vetíti a T-Szol, hogy az önkormányzat kizárólagosságot adhatna nekik minden olyan esetre, amikor Tatabányán szeretnének valakit végső nyugalomba helyezni, bármilyen formában, vagyis monopóliumot a temetkezésre.

Ezt persze meglehetősen átlátszó “trükkel” kívánják elérni, ugyanis azt mondják, a jelenlegi törvények szerint az önkormányzat a különböző temetkezéshez közvetlenül kapcsolódó technikai szolgáltatásra, helyi köztemetőn belül kötelezően előírhatja, hogy igénybe kell venni a T-Szol szolgáltatásait.

Ha ezt bevezetnék, akkor épeszű ember nem gondolja, hogy a többi szolgáltató labdába tud majd rúgni. Talán versmondásra vagy gyászbeszédek írására szerződhetne a többi megmaradt cég.

Úgy látszik, a temetkezést is egy hatalmas biznisznek fogják fel, és ezen a fronton is kizárólagosságra törekszenek.

A városvezetés pedig asszisztál hozzá.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8814715195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása