Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÚJ VÍRUSTÓL RETTEGNEK A KUTYÁSOK! Az egyik tatabányai állatmenhelyen áldozata is volt.

kutya01-sltrib-com.jpg

Új szopornyica vírus jelent meg és sorra szedi áldozatait a kutyák között - nagyjából így lehetne összefoglalni azt a hírt, ami már hetek óta, főleg a közösségi médiában terjed a különféle kutyás csoportokban.

Sorra szedi áldozatait a kutyamenhelyeken a szopornyica vírus, ugyan a rendszeresen oltott kutyák elvileg nem kerülhetnek bajba, de a menhelyeken azt állítják: olyan kutyákat is elvitt a kór, akiket rendszeresen oltottak. - írta az Index.

Szopornyica

Okozó: vírus Lappangási idő: 4-8 nap. Tünetek: magas láz, étvágytalanság, hányás, hasmenés, hurut, torokgyulladás, köhögés. Védekezés: elkülönítés, védőoltás.

A kutyák gyakori, sokszor halálos kimenetelű, fertőző betegsége. Az ember nem kaphatja meg. Okozója vírus, amely iránt minden fajtájú és korú kutya fogékony. A betegséget átvészelt szukák kölykei életük első 6 hetében ellenállóak a fertőzéssel szemben, mert az anyatejből ellenanyaghoz jutnak.

A fertőződés kutyáról kutyára terjed. Az ember is átviheti egyik kennelből a másikba. A fertőzött állatok vizeletükkel ürítik a vírust, s ha ezt az egészséges eb megszagolja, vagy megnyalja, megbetegszik. A fertőződés túlnyomórészt szájon át történik.

Bővebben itt olvashat a szopornyicáról!

A Facebook különféle kutyás csoportjaiban, nem is teljesen alaptalanul, már járványról beszélnek, nem egy menhelyen áldozatokat is szedett már.

Beszéltek egy tatabányai menhely vezetőjével, aki megerősítette, hogy náluk valóban megjelent a betegség,

EGY KISKUTYÁT EL IS KELLETT ALTATNIUK.

Pedig - hangoztatta az Indexnek a menhely vezetője - ők mindent megtesznek a fertőző betegségek ellen, vagyonokat költenek védőoltásokra, ezért is értetlenül áll a jelenség előtt. A kiskutyán kívül még egy áldozatot szedett a vírus, miután a menhely egyik gondozója "hazavitte" azt és az otthoni kutya megfertőződött.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy hogyan kerülhetett a vírus a menhelyre, kiderült: az egyik kutya korábban egy olyan állatkórházban volt, ahol jelen volt a vírus. Később több forrásunk is megerősítette, hogy egy budapesti állatkórházból kerülhetett ki a vírus. Úgy tudjuk, a kórházba bekerült egy beteg kutya, és valószínűleg nem fertőtlenítettek utána megfelelő módon, ez okozhatta a bajt.

Egy tatabányai állatorvosi rendelőben érdeklődésünkre elmondták: hallottak arról, hogy a menhelyen jelen van a szopornyica, de hozzájuk nem érkezett kutya ilyen megbetegedéssel. Több budapesti állatorvos is hasonlóan nyilatkozott az Indexnek, mondván, a közösségi médiában ők is olvasták ezeket a híreket, de praxisukban nem találkoztak szopornyicás kutyával az elmúlt időszakban.

Szakemberek szerint, ha egy kutyát rendszeresen oltanak, az oltóanyag pedig jó (azaz nem lejárt, vagy nem rossz helyen tárolt), akkor bár száz százalékos védelem nincs, de ha egy kutya rendszeresen be van oltva jó oltóanyaggal, akkor ha meg is fertőződik, akkor is tünetmentes marad.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7014680190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása