Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

CÉLEGYENESBEN A VOLT BÁNYÁSZKÓRHÁZ ÁTÉPÍTÉSE: Márciusban kiderül, ki fogja építeni

korhaz12.jpg

Kiírták a volt tatabányai bányászkórház gimnáziummá alakításának közbeszerzését. A vállalkozások március 6-áig adhatnak be pályázatot a munka elvégzésére.

Az egykori egészségügyi szolgáltatásokat ellátó komplexum 2016. decemberéig a Magyar Állam tulajdonában volt. A vagyonkezelő az Állami Egészségügyi és Ellátó Központ (korábbi nevén Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) jelezte, hogy szívesen a városunk kezelésébe adná a területet, majd a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába került. Az érvényes tervdokumentációk szerint a főépületben egy 4 szaktanteremmel kiegészített 12 osztályos gimnáziumot alakítanak ki az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A gimnáziumhoz tornacsarnokot húznak fel, kissé távolabb a főépülettől. A tornaterembe az épület alagsorából nyíló férfi és női öltözőn, illetve egy-egy folyosón keresztül lehet eljutni. A főépületből a tornaterembe vezető két folyosó egy kis belső udvart fog közre, ahol akár díszkertet alakíthat majd ki az intézmény. A dolgok mostani állása szerint a jelenlegi költségvetésből nem lehet elvégezni a komplex beruházást. A  közbeszerzési dokumentumban szerepel, hogy lesz olyan része a beruházásnak, amelyet opcionálisan hajtanak végre, tehát, ha csak abban az esetben, ha lesz rá pénz. Erről  egy évük lesz dönteni a tulajdonosoknak, így tudják kikerülni azt a problémát hogy nagyjából 1 milliárd forint hiányzik a felújítás egészéből.

korhaz10.JPG

A koncepció az, hogy az 1912-ben átadott főépület „eredeti állapotában” (természetesen a mai kor igényeit figyelembe véve) felújításra, rekonstrukcióra kerül, s így kap helyet benne a gimnázium. A főépületről minden olyan későbbi bővítményt elbontanak, amely nem a huszadik század elejei és nem az eredeti tömeg és térstruktúrát mutatja (kivéve a Semmelweis utcai íves bejárati épület). A főépület Tatabánya M.J.V.egyedi helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzékében szerepel, mint helyi védelem alatt álló épület:

Az épülethez hozzátoldott bővítések elbontásra kerülnek, azok nem állnak egyedi helyi védelem alatt. Így a főépület a maga eredeti impozáns megjelenésével fogja az utcaképet újra eredeti léptékében és fényében mutatni.

A főépület a Semmelweis utca, Cseri utca és a Gyémánt Fürdő által „határolt” területen áll. A telken sok romos, különálló épület van, amelyeket szintén elbontanak (A Semmelweis utcai volt rendelőintézet nagyobbik szárnya, és a terület dny-i részén lévő „volt” belgyógyászati épület megmarad – később hasznosításra kerül a gimnáziumhoz kapcsolódó egyéb közösségi funkciókkal).

Kíváncsiak leszünk, ki nyeri majd el ezt a hatalmas munkát.

 

Fotó: Facebook

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2514634260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása