Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A HOLLANDOK MÉG MINDIG IMÁDJÁK A TATABÁNYAI KIPU-t! Itthon vajon miért nem kell?

kiprichkonyv-mh-hu.jpg

Könyv jelent meg Kiprich Józsefről Rotterdamban. Enyhén szólva nem gyakori, hogy magyar futballistáról külföldön jelentessenek meg könyvet.

Az ötvenöt éves Kiprich József töretlen hollandiai népszerűségét jelzi, hogy immár a második életrajzi kötet került róla a boltokba, néhány hete jelent meg Berne van Leeuwen József Kiprich, de Tovenaar van Tatabánya (A tatabányai varázsló) című munkája. Ebből az alkalomból a nyolcvanas évek első számú magyar jobbszélsőjével a Magyar Hírlap készített interjút amit ezen a linken olvashatnak teljes terjedelmében.

Ez már a második könyv, ami megjelent róla, az első öt éve, Bajusz címmel került a boltokba, emlékezve arra, hogy hajdanán volt egy kis bajusza. Akkor nem tudott kimenni a dedikálásra, a könyv a szerzői eljöttek Tatabányára, több napon át idézgették fel sztorikat, meccseket, anekdotákat. Ezekből a beszélgetésekből és visszaemlékezésekből születhetett az újabb könyv.

Egyébként hamarosan Magyarországon is megjelenik egy könyv róla, amelyet Dani fia és egy barátja ír. A napokban utaznak Hollandiába, hogy az eddigi anyagot kiegészítsék ott összeszedett történetekkel.

A Feyenoord legendás alakja a magyar szélső

A szerző, Berne van Leeuwen tizennégy éves volt, amikor az általa „Józef Kipricsnek” nevezett csatár a legnagyobb sikerét elérte a Feyenoorddal, holland bajnok lett. Ugyanakkor a hatalmas Feyenoord-szurkoló (az egyesület ultráiról is könyvet író) szerző gyerekként igazi varázslónak tartotta a gólerős magyar csatárt, aki szerinte éppen olyan ikonja, legendája a rotterdami sztárklubnak, mint Coen Moulijn vagy Wim van Hanegem volt. Kiprich József 1989 és 1995 között 128 bajnoki mérkőzésen 53 gólt szerzett a holland élklub mezében, a bajnoki arany mellett négyszer (1991, 1992, 1994, 1995) megnyerte a Holland Kupát is.

A Kupagyőztesek Európa-kupája 1991–1992-es idényében az elődöntőig jutott. A hetvenszeres magyar válogatott csatár olyan társak között játszott, mint Ed de Goey, Regi Blinker, Peter Bosz, John Metgod, Rob Witschge és Gaston Taument. A tatabányai születésű Kiprich József sikeres és hosszú pályafutása alatt volt magyar (1984–1985) és ciprusi (1995–1996) bajnoki gólkirály is.

(via MH)

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6114598480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása