Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÖNÖK MIT SZÓLNÁNAK? Tatabányán karácsony előtt üresek lennének az áruházak!

autopalya-kamion.jpg

A fuvarozók 15-20 százalékos díjemelést sürgetnek megnövekedett költségeikre hivatkozva.

Szerintük annyira drámai a helyzet, hogy akár a hipermarketek polcai is üresek maradhatnak karácsonyra, és gond lehet a neten rendelt termékek érkezésével is - írt egy összefoglalót a helyzetről a 24.hu.

Árvay Tivadar a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs menedzsere, megbízott főtitkára elmondta:

“a díjemelésre a cégek rentábilis működésének biztosítása, nem extraprofit megtermelése miatt van szükség.”

Ahol az elmúlt években volt lehetőség – az ellátási lánc résztvevői, fővállalkozók, árukibocsátók, megrendelők nyitottak voltak – a díjkorrekcióra, ott most jóval alacsonyabb, 5-7 százalékos díjnövelés is elegendő lehet. Ahol viszont nem követték az árak a költségnövekedést, ott szükség lehet a 15-20 százalékra.

Egy másik szervezet, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor hangsúlyozta, a megrendelőkben tudatosítani kell a költségnövekedést, a kisvállalkozókat pedig segíteni ennek érvényesítésében.

A közúti árufuvarozásban ma Magyarországon nagyjából 12 200 regisztrált vállalkozás van, mintegy 95 százalékuk kisvállalkozó. Olyanok, amelyeknek legfeljebb öt autójuk van, így nem képesek a piacon úgy fellépni, mint a több ezer autóval dolgozó nagy cégek.

Miért most lett égető az emelés?

Bár egyes költségek évek óta emelkedtek, de ezt részben ellensúlyozta 2016-2017-ben a viszonylag alacsony üzemanyagár.

  • 2018-ban viszont 22,27 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak tavalyhoz képest, ami legalább 7-8 százalékos fuvardíjemelést indokol.
  • A munkaerőhiány kritikus, járművek állnak, emiatt a sofőrök bérét is emelni kellett – ez szintén 7-8 százalékos fuvardíjemelést sürget.
  • Január elsejétől mintegy 6 százalékkal emelik a magyar útdíjat, és például Németországban megháromszorozódott az útdíjköteles szakaszok száma. Mindez 2,5-3 százalékos fuvardíjemelést kellene jelentsen.
  • A kötelező felelősségbiztosításnál nagyon elszaladtak az árak, például négy évvel ezelőtt egy félpótkocsira (a kamion pakolós része) körülbelül 5 ezer forint volt az éves díj, most pedig 300-400 ezer forint. Egy teljes szerelvénynek (kamion) pár éve még 450-500 ezer forint volt az éves kötelezője, most 1-1,2 millió forint az átlagdíj. A biztosítási költség ma már 3-4 százalékot tesz ki a fuvarköltségből – összegezte Dittel Gábor.

Így áll össze nagyjából az ajánlott 15-20 százalékos emelés. De többek között az utóbbi hónapokban megkezdődött, komoly tervezési kihívást jelentő országos útfelújítások is pluszköltséget okoznak a fuvarozóknak.

Útdíj-csapda

Az útdíj 2014-es hazai bevezetése után volt áremelkedés, de ez nem fedezte teljes egészében a pluszköltségeket. Egyrészt mert a megrendelői, illetve az árukibocsátói oldal nem volt partner ebben, másrészt mert az úthasználati díjaknál van eltérés az autópályák és a főutak díjai között. A megrendelők jellemzően az olcsóbb (a főúti) díjat fogadják el az árban, ami a fuvarfeladat teljesítésekor hátrányt jelent a vállalkozónak – több időt, több kilométert, magasabb fogyasztást. Aki ennek ellenére autópályán teljesít, saját haszna terhére finanszírozza ezt.

Mára azonban elfogytak a tartalékok, sok cég 2-3 százalékos, vagy még alacsonyabb árréssel dolgozik, ami a fenntarthatósághoz sem elég. Fejlesztések, beruházások nélkül pedig lehetetlen működni – tették hozzá. Az elmúlt 2 évben nagyjából ezer fuvarozócég tűnt el Magyarországon, és ma már gyakori a kapacitáshiány.

Vagy azért, mert nincs bevethető jármű, vagy mert nincs gépkocsivezető. Mindez az ágazat kiéheztetésének következménye. Ahhoz, hogy az ellátási lánc biztonságosan működjön, tisztességes haszonnal kell tudniuk dolgozni a vállalkozásoknak, amelyből a bérek mellett költségeket és a fejlesztéseket is finanszírozni tudják.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr814294495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása