Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HOL ÉLÜNK MI, ROSSZ HORRORBAN? Saját gyermeke előtt szúrta nyakon az élettársát Tatabányán

 kes.jpg

A középkorú vádlott az 1990-es évektől alkoholizáló életmódot folytatott, előfordult több alkalommal, hogy ilyenkor bántalmazta két gyermekét. A vádlottnak 2005 év végén megszületett a harmadik gyermeke, azonban a vádlott továbbra is rendszeresen ivott, a háztartás a 14 éves lányára maradt, gyakran ő látta el a kistestvérét is. A vádlott két nagyobb gyermeke nagykorúvá válásukat követően elköltöztek a családtól.

2013-tól a vádlott még jobban inni kezdett, már csak rendszertelenül dolgozott, őt többnyire élettársa, a sértett tartotta el. A vádlott ezen időszakban harmadik gyermekét gyakran bántalmazta, szidalmazta, nem hagyta a vádlott a gyermeket tanulni, éjszaka pedig aludni. 2016. július 9-én délelőtt 10:30 körül a vádlott élettársa, a sértett munkából tartott hazafelé, felhívta telefonon a vádlottat és a gyermeküket, hogy menjenek le elé, ad ötezer forintot, vásároljanak be. A vádlott ekkor még csak enyhe fokban volt ittas, azonban a nap folyamán tovább folytatta az italozást. Amikor a sértett hazaérkezett, észrevette a vádlott ittas állapotát, ezért a fiával együtt el akart menni otthonról. A vádlott pénzt kért sörre a sértettől, aki a kérést megtagadta, amire a vádlott azzal fenyegetőzött, hogy kiugrik az ablakon és ennek érdekében odament az erkély korlátjához és kihajolt. A vádlott gyermeke a vádlottat visszarántotta az erkélyről és az ágyra nyomta, hogy megnyugodjon. Később az alkohol hatására a vádlott már súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került. A vádlott ismételten pénzt kért a sértettől, aki azt ismét visszautasította. A vádlott felkapta a konyhapulton lévő 20 cm pengehosszúságú kést és „most megöllek” felkiáltással kis erővel hat alkalommal megszúrta a háttal álló, félmeztelen sértettet. A nyaki verőér sértésének, valamint a mellüreg megnyitásának lehetősége miatt a cselekmény alkalmas volt életveszélyes sérülés okozására, illetve emberélet kioltására is. A hangoskodásra megjelent gyermekük, és látta, ahogy a sértett nyakából spriccel a vér. A sértett kérte a gyermeket, hogy hívjon mentőt. A kiérkező rendőrök intézkedésének a vádlott ellenállt, szitkozódott és az kiabálta, hogy „miért nem döglött meg ez a szemét”, „ha kiengednek innen úgyis megöllek”. A vádlott cselekménye pszichológiai szempontból súlyosan veszélyeztette gyermeke érzelmi, erkölcsi és pszichés fejlődését.

A fenti tényállás alapján az első fokon eljárt Tatabányai Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 8 év 6 hónap börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és a védő jelentett be fellebbezést eltérő minősítés és enyhítés érdekében.

A Győri Ítélőtábla a mai napon megtartott nyilvános ülésen az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Rögzítette, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárást törvényesen folytatta le, a bizonyítékokat helytállóan értékelte. Az ítélőtábla álláspontja szerint nem volt alapos  a vádlott azon védekezése, hogy nem állt szándékában a sértett megölése, hiszen a cselekménye elkövetése után tett kijelentése, az elkövetéshez használt eszköz és a szúrások helye is azt támasztotta alá, hogy a sértett életének kioltását kívánta. A büntetés kiszabása körében az ítélőtábla rámutatott, hogy az elsőfokú bíróság minden enyhítő körülményt figyelembe vett, így a vádlott beismerését, a sértett megbocsátását, azonban az a körülmény, hogy a vádlott tettével a kiskorú veszélyeztetését is elkövette nem adott lehetőséget a kiszabott főbüntetés enyhítésére.

(bíróság)

 

A fotó illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr314253413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása