Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

SCHMIDT CSABÁÉK “CSODÁS” AJÁNDÉKA A TATABÁNYAIAKNAK! Október 1-től Önöknek kell a kukák környékét takarítania, főleg ha bekerítik

kukatarolo-cseriltptb01-cimlap_1.jpg

Október elsejétől módosul a város elhíresült szemétrendelete, aminek valószínűleg nem fognak örülni a tatabányai polgárok. (Egészen pontosan szeptember 30-ától lép életbe a rendelet.)

Eddig a következőket tartalmazta a rendelet:

Az ingatlanhasználó kötelessége volt gondoskodni a kukák tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról.

A lakóövezetben elhelyezett nagy kukák (a 770 és az 1100 literes) kukák esetében a fertőtlenítéséről és mosásáról a szolgáltató volt köteles gondoskodni.

Vagyis, aki kertes házban lakott, ő nyilván a saját kukáját és a területét tisztán tartotta illetve a tömbházakban, ahol adott esetben egész lépcsőházak használják ugyanazt a kukát, a szolgáltató takarította a kukákat, illetve a közterület tisztántartása is a hivatal feladatai közé tartozott.

De jól figyeljenek: a most október 1-től érvényes rendelet szerint az ingatlanhasználó az illetéktelen gyűjtőedény-használatának megakadályozása érdekében minden esetben köteles az általa használt gyűjtőedényzet elkerítéséről és a kerítés zárhatóvá tételéről gondoskodni.

Értik?  Nem a kukákról beszélnek, mert akkor nem kellene ugyebár kerítést építeni, elég lenne a zárható kuka, ami megakadályozza az illetéktelen szemetelést, hanem a kerítést kell zárni, magyarán mindenképpen kerítést kell építeni. Nem is értjük az egészet.

Érdekes kérdés az is, hogy vállalkozások esetén a rendelkezés a következőket írja: ..az általa használt gyűjtőedényzet elkerítéséről, vagy zárhatóvá tételéről gondoskodni.”

Ezek szerint a vállalkozásoknak nem kötelező kerítést építeni, magyarán csak a lakosságot szívatják ezzel a remek ötlettel.

És akkor jön a rendelet egyik legszebb része:

Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények, valamint bekerített terület és a kerítés tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról.

Úgyhogy készüljenek, vagy készítsék a pénztárcájukat, hiszen ami eddig az önkormányzat feladata volt, ezután az önöké lesz.

Megismerhetik a rögvalóságot, a szomszédok fogyasztási szokásait, megszámolhatják hány patkány van éppen a kukáK környékén, esetleg patkányt cserélhetnek a szomszédokkal.

El tudjuk képzelni, milyen vérre menő küzdelmek lesznek egy-két remekbe szabott példány birtoklása miatt. De ha pozitívan állunk a dologhoz, rendezhetünk majd patkány-szépségversenyt ezek után, ami összehozza a város lakosságát, még patkánykirályt is választhatunk.

De vegyük észre, micsoda “nagylelkűség”, hogy egyelőre a rendelet szerint a lakóövezetben elhelyezett 770 és 1100 literes gyűjtőedények gépi fertőtlenítéséről és mosásáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

Ha így haladunk, előbb-utóbb ezt a munkát is nekünk kell végezni, mondjuk társadalmi munkában, olyan csapatépítő jelleggel. Szombatonként, ha megcsináltuk a miénket, átmehetünk a szomszéd házba is takarítani, így ismeretségek, barátságok alakulhatnak ki, pluszban még le is lesz kötve a figyelmünk, és nem gondolkodunk mindenféle közéleti dolgon.

Sőt, azt szeretnék, hogy egyáltalán semmin se gondolkodjunk.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3214242993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása