Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI HAJLÉKTALANGYILKOSSÁG: 13 és fél év börtönt kapott a 16 éves kamasz

tatabanyai-kettos-gyilkos-1024x589.jpg

Tizenhárom és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte a Tatabányai Törvényszék pénteken azt a 16 éves fiút, aki tavaly tavasszal egy éjszaka olyan súlyosan bántalmazott két hajléktalant Tatabányán, hogy mindketten a helyszínen meghaltak.

Az emberölés bűntette és két rendbeli kifosztás miatt elítélt M. Apolló a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

A bíró az ítélet indoklásában elmondta, a gyilkosságokat a vádlott különös kegyetlenséggel követte el, védekezésre képtelen emberek sérelmére, majd kifosztotta őket.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet kihirdetése előtt a törvényszék tanúként hallgatott meg egy férfit, mert a vádlott visszavonta beismerő vallomását, és azt állította, hogy a gyilkosságokat fenyegetés hatására követte el, illetve az egyik bűncselekmény elkövetésében társa is volt. A tanú a szembesítés során hazugságnak nevezte M. Apolló állításait, azokat a bíróság sem tartotta megalapozottnak.

A fiú édesanyjával és öccsével élt egy egyszobás tatabányai lakásban. Az anyjával rossz kapcsolata volt, 2016-ban maga kérte a gyámhatóságot, hogy vegyék állami gondozásba. Magatartási problémái miatt tavaly áprilisban felmerült intézeti nevelésbe vétele.

2017 április 30-án hajnalban a hazafelé tartó M. Apolló a Tatabánya központjában lévő buszmegállóban felébresztett egy alvó hajléktalant, akivel több hónappal korában összeszólalkozott. Dulakodni kezdtek, majd a fiú annyira megrugdosta, megtaposta a földre esett férfit, hogy az a helyszínen meghalt. A fiatal ezután a lépcsőházukban üldögélt, mert nem akarta felébreszteni az anyját. Egy idő után járkálni kezdett a környéken, felkeltett egy másik hajléktalant, ütlegelte, rugdosta, később a magatehetetlen ember cipőjét ellopta. A férfi a helyszínen, nagy szenvedések után meghalt.

A fiú ezután hazament, evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni, a rendőrök ébresztették fel.

M Apolló a bíróság előtt nem tett vallomást, kérdésekre sem válaszolt, az utolsó szó jogával sem élt.

A bíró által felolvasott nyomozati vallomásában korábban azt mondta, hogy mindkét áldozata lélegzett, amikor magára hagyta, és nem tudja, hányszor ütötte meg őket. Azt állította, hogy a bűncselekményeket nem tervezte el előre, a hajléktalanokat nem akarta megölni.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség korábbi közleménye szerint a gyilkosságok után vádat emeltek a fiú anyja ellen kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel az asszony évekig megszegte szülői kötelezettségét.

M Apollónak kisiskolás korától magatartási problémái voltak, ezért kezelték és gyógyszer szedését javasolták. Az anya azonban nem váltotta ki az orvosságokat és nem vitte vissza a gyerekét a vizsgálatokra.

Az asszony gyakran nagyobb fiára bízta a kisebbet. Az idősebb fiú ruházatáról, higiéniájáról nem gondoskodott, a gyereknek csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, a ruhákat maga mosta. A fiú műanyag szatyorban hordta iskolai felszereléseit, a nő szülői értekezletre, fogadóórára sem járt - közölte a főügyészség.

(mti)

 

Fotó:24.hu

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4514228589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása