Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

GERECSE KAPUJA: Tatabánya értelmetlenül elköltött százmilliói

turulnal_20180803_09.jpg

Megnéztük a szerdán átadott látógatóközpontot, hogy részletesebben megítéljük Tatabánya legújabb büszkeségét.

Elkészült a sokak által nagyon várt Gerecse Kapuja látogatóközpont, igaz a tatabányai embereket nem hívták meg a megnyitóra, csak a polgármester sleppje vett részt a “puritán” eseményen, de ettől most elvonatkoztatunk, a beruházás maga erről nem tehet.

Elöljáróban leszögezzük, hogy olyan szemüvegen keresztül néztük az egészet, hogy azt gondoljuk, itt a tatabányaiakra illetve a túrázó turistákra számítanak, hiszen az egész terület erről szól.

turulnal_20180803_03.jpg

turulnal_20180803_04.jpg

Az épület önmagában szép, viszont hiába nyitották meg az intézményt, a környezete meglehetősen rendezetlen. Tudjuk, elvileg még folynak az ezzel kapcsolatos beruházások, de jó lett volna akkor átadni az egész komplexumot, amikor ezek a munkálatok is elkészülnek, de az a minimum, hogy a veszélyes részeket nem engedjük megközelíteni illetve a környezetét rendbe tesszük.

turulnal_20180803_05.jpg

A legdurvább, hogy például az egyik játszótér nem egyszerűen balesetveszélyes, a mellette közvetlenül található a betonkockából kiálló vasdarab életveszélyes, ez magáért beszél: mondhatnánk, mehetünk nyársalni - egymást.

Persze érezzük, hogy valószínűleg nagyon rohannak, hogy minél előbb kész legyen a Gerecse Kapuja környéke, lehet, hogy a nagy sietségben ezért dobták csak úgy félre a kukát, amiből amúgy is borzasztóan kevés a környéken. Ha ezt nem orvosolják, nemcsak a városban, de itt is gond lehet a szeméttel, hál”istennek a túrázók vannak annyira intelligensek, hogy nem vagy minimálisan szemetelnek.

turulnal_20180803_010.jpg

turulnal_20180803_012.jpg

A látogatóközpont betölti a funkcióját, főleg ha a Tatabányai Múzeummal megfelelően kooperálnak, amelynek e téren jó a Tatabányával kapcsolatos kínálata. Amelyre talán érdemes odafigyelni, hogy az interaktivitás lehetne erősebb.

turulnal_20180803_07.jpg

Meg akartuk nézni a via ferratával kapcsolatos üzletet, de ottjártunkkor már zárva volt, mondjuk talán ez a legkevésbé hangsúlyos része a projektnek.

Ha az étterem árait nézzük, valószínűleg csak a pénzesebb rétegre számítanak, mert az éttermi árak nem egy átlagfogyasztóra vannak “belőve”, olyan, adtunk is nektek valamit meg nem is jellege van az egésznek.

turulnal_20180803_013.jpg

Olyan érzésünk van, hogy a projekt vendéglátás részét nem gondolták át alaposan, ugyanis az árufeltöltést nem lehet megoldani hátulról, nyilván lehet mondani, hogy nincs elég hely hozzá. De azért az elég ciki, ha a vendégek között szambázva hozzák majd az árut a szállítók. Nyilván a tervező nem figyelt erre, ez legyen az üzemeltető problémája, hogy hogyan oldja meg.

Mielőtt jobban belemerülünk a kérdésbe, bátran kijelenthetjük, hogy a legfontosabb kérdés, hogy az étteremnek egyáltalán van-e létjogosultsága itt, ha a meglehetősen borsos árakra gondolunk, az pedig csak tol egyet a "nem" irányába.

Véleményünk szerint ez az egész nem a tatabányaiaknak vagy a túrázóknak készült, pedig valljuk be, azért ők jönnek ide nagyobb számban. Aki túrázik, időjárástól függően sárosan, bakancsban, esetleg átizzadva, nem biztos, hogy étteremben szeretne ebédelni, sokkal inkább néhány gusztusos büfé lett volna a tökéletes megoldás, amelyekből a profibbak, kínálat tekintetében is, versenyre kelnek az éttermekkel.

turulnal_20180803_014.jpg

Az az apróság nyilván nem csupán nekünk szúrt szemet, hogy az étterem terasza a parkoló autókat adja látványosságként. 5-6000 forintos főételért nem ezt várja cserébe a vendég.

Nem rossz indulat, hanem a gazdasági racionalitás diktálta józan paraszti ész mondatja, kíváncsiak leszünk egyébként, hogy mennyi ideig bírják majd az üzemeltetés költségeit, például egy ilyen nagy belmagasságú helyet télen kifűteni, lássuk be, nem  lesz egyszerű. Nagy kérdés, hogy ki fogja ezt kifizetni, és hogy egyáltalán meddig lesz nyitva a látogatóközpont, mert valószínűleg egész évben nem fog nyitva tartani, talán ezt már borítékolhatjuk is.

turulnal_20180803_016.jpg

Végezetül, a fenti kép önmagáért beszél és az egész komikus jellegét erősíti, amikor egy fél milliárdos beruházás költségvetésébe nem fért bele a rendes vízelvezetés és pár métert gumicsővel oldottak meg. Nem mellesleg a tűzcsap reméljük nem dísznek van, onnan is lehetett volna csatlakoztatni a vezetéket, de ez már csak a mi egyszerű gondolkodásunk terméke.

Végezetül, annyit fűzünk hozzá, hogy szerintünk lényegesen kevesebb összegből, a kirándulók alapszükségleteit biztosíthatták volna.

Egy lényegesen kisebb látogatóközpontot kellett volna építeni, megépíteni az leendő üzletek infrastruktúráját és kitalálni egy olyan attrakciót, ami ténylegesen idevonzza hosszabb időszakra a turistákat.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1914161481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása