Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

A tatabányai piac BÖGRE KRIMÓJA: városunk szociológiai fellegvára

img_20180705_153700.jpg

A Bögre nem viccel, és ami egyik-másik vendég tekintetéből visszatükröződik, az sem tréfa.

Derékba tört sorsok, hullámvasút-élet, egyszer fent, de többször lent. Elvesztett ház, elvesztett asszony, vagy éppenséggel férj, talpra állás, aztán zuhanás vissza a rögös valóságba.

Az egyik sarokban egy hatalmas amerikai zászló kifeszítve, mintha az álmok jelképe lenne, a színes megvalósulatlan, remegő kézből kiejtett álmoké. Már a sokadik időutazós hely a Bögre is, karcos retró hangulat, egyszerre hozza be kamaszkorom elfelejtett kocsmáit, valamint az olyan útszéli dühöngőket, ahol a vidékről a fővárosba igyekvő furgonkaravánok álltak meg hajnalban kávéért, és aki éppen nem vezetett, egy-két sört még lehúzott. Este ugyanúgy vissza, kávé nélkül, több sörrel és felessel.

bogre.jpg

A 90’-es évek elején  volt talán a legtöbb ilyen autó a pályákon, akkor, amikor mindenki ügyvezető igazgató volt, még az is, aki vezette a kocsit, és nyomta a melót az építkezésen.

Lehet, hogy az én hibám, de erős nosztalgiát érzek az ilyen krimók után, egyébként meg kezdő szociológus- és szociális munkás hallgatóknak kötelezővé tenném az ilyen és hasonló kocsmák látogatását, legalábbis egy ideig. Sokat lehet tanulni belőle, de ami a legfontosabb, sokat meg lehet érteni belőle az emberi sorsokról.

Sohasem felejtem el egy másik város másik kricsmijének pohárszedőjét- igen, régen még pohárszedők is voltak-, Józsit, akiről később kiderül, hogy legalább négy nyelven beszél, és egyetemi tanár volt valaha. Az előítéletekről ennyit.

A Bögrét nemrég szépen kipofozták egyébként, már a lehetőségekhez képest, az erős szocio-atmoszférát kompenzálandó.

A rosé fröccs is rendben volt.

Karcosan szép hely, remek személyiségformáló.

 

 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr214099005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása