Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

… ÉS KÖZBEN TATABÁNYÁN! Tök jó annak, aki süket: neki még a jelenlegi nyitvatartási rendelettel sincs gondja!

nagyon_reszeg.jpg

Tatabányán már régóta gondot jelent az éjszakai randalírozás, a nappali erős hangokkal együtt persze.

Plasztikus, kemény képekkel operáló nyílt levelet kaptunk egy felháborodott városlakótól, a levelet a polgármesternek címezte az írója, változtatás nélkül tesszük közzé.

“Tisztelt Polgármester úr!

Szeretném leszögezni, hogy nagyra becsülöm igyekezetüket, hogy valami módon szabályozzák a kisboltok és kocsmák, kerthelyiségek nyitvatartását, de attól tartok, hogy elképzelésük nem fogja megvalósítani a várt eredményt.

Higgye el, hogy csak azok a lakók tudják igazán, akik ilyen "intézmények" közvetlen közelében kénytelenek vegetálni (mert életnek nem nevezhető!), hogy mit kell elviselniük a nap 24 órájában s nem csak nyáron, télen is.

Egy ilyen hely "szomszédságában" a mindennapi  munka utáni, hétvégi, ünnepnapi pihenés lehetetlen (vagy a lakók kénytelenek elmenni saját otthonukból valahova drága pénzen pihenni, ahol nyugalmat találnak, már aki teheti).

Télen, nyilván kevesebben fagyoskodnak az italozók közül az utcán, de az "átmenő" forgalom akkor is nagyon nagy.

Tavasztól télig igazi pokol!

Nem létezik olyan pillanat, amikor ablaknyitáskor csak madárcsicsergést hallunk.

Éjjel taxisok forgalmazása, hajnali negyed négy körül csavargók rádiója veri fel a csendet, melyhez hozzájárul a boltos göngyölegezése, természetesen nyitott ajtónál, és eszmecseréje szigorúan a szabadban a hajnali vendégekkel.

Négykor már indul a nyugdíjas buli szigorúan az épületen kívül. Kávézgatás közbeni hangos anekdotázások, röhögések. Jókedvükkel nincs baj, csak a visszhanggal.

Természetesen ilyenkor már aktívan tapossák a “gyűjtők” a sörösdobozokat is.

Fél öttől indulnak a melós autók, míg vásárolgatnak, betolják a pofazacskóba a "gyorsítót" hangos üdvrivalgással próbálják túlkiabálni a járó motorú melósbuszt.

Megérkezik a pékség autója, szigorúan csapkodva a betonhoz ládáit, majd nemsokára jön a nagy teherautó a pia utánpótlással.

Napközben pár száz autó jövés-menése, ahány autó, annyi zaj.

Legtöbben tuc-tuccal, járó motorral várakoznak míg vásárolnak.

Egy-egy pékárú érkezésnél hosszú, jókedvű, hangoskodó sor az utcán, no meg folyamatos külső ablakpárkányon támaszkodó, lépcsőn, kerthelyiségben, vagy csak fal mellé állított széksorokon iszogató népek.

Fagyban, vízben, sárban, hőségben kikötött panaszosan vinnyogó-ugató ebek, órákig ordító kisgyerekek.

Aki dolgozik elfárad...ez igaz! De aludni, mikor fog aki mondjuk éjszakás?

A délutánok felbecsülhetetlenek, amikor beülnek a külső székekre a népek, és iszonyatos hangerővel, minden ital után hangosabban "dolgoznak" elméletben.

Aztán jönnek az esték, amikor a hangulat tetőfokára hág, már zárt ablakoknál is jobban hallják a környéken lakók a kocsmahuszárokat mint a saját TV-jüket.

Az éjszakák, no azok aztán…!

Basszus dübörög autókból, kocsmából.

Ordítozás, káromkodás, sörösdobozok rugdalása, lakóházak ablaka alá hugyozás-szarás, kocsiajtó csapkodás, tuningolás, szemetelés minden mennyiségben.

Az egész éjjeli hepaj után, hajnali öttől, minimum félórás távozás, természetesen utcán ordítva, tovább piálva, jobb esetben taxira várva, rosszabb esetben saját kocsijukba ülve....

De ugye kezdődik elölről minden, hiszen az öregek már anekdotáznak, a melósok már megérkeztek a kisbuszokkal, a csövesek már full hangerővel hallgatják a rádiót, a péksüti, s további eladni való is érkezik stb. stb.

A kutyák már kikötve, a gyerekek már sírnak, a boltos/kocsmáros szóval tartja a vendéget, hátha iszik még egyet.

Az autóforgalom is beindul, tuc-tuc, járó motor, ajtócsapkodás stb. stb.

A rollerek csapkolódva pattognak a bolt előtti úton, a fűben parkolnak az autók, mert ugyan van parkoló picit arrébb, de hát az már milyen, ha sétál egy kicsit az ember.

Dudaszó a haveroknak (a mobiltelefonok korában), óbégatás az utcán.

Az nagyon jó terv, hogy este tíz után zárva legyenek ezek a helyek, de hajnali fél ötkor mi indokolja, hogy kinyissanak?

Miért nem lehet reggel hatkor?

Ne mondja, hogy azért, mert aki reggel munkába megy...stb.

Fenét! A város tele van nagy boltokkal! Mindenki be tud vásárolni előző nap.

Miért kell hétvégén hosszabb ideig nyitva lenniük?

Gondolja éjfélkor felállnak és hazamennek? Nem! Kikérnek még hat kört és ott fognak reggelig óbégatni a kocsma/éjjelnappali/dohánybolt mellett.

Miért kell, hogy az éjjelnappalik meg a kocsmák ünnepnap nyitva legyenek?

Ön szerint milyen egy Karácsony, egy Húsvét egy kocsmával, éjjelnappalival a közelben???

Elárulom. Pusztító, ünneprontó, lehangoló!

Miért kell kiskapukat adni a kocsmák- éjjelnappalik tulajdonosai kezébe azzal, hogy a környező lakástulajdonosok aláírása után minden mehet a régiben?

Szerintem az ilyen intézmények környékén, közvetlen közelében, mellett, szemben alig lakik saját lakásában a tulajdonos.

Aki tehette elmenekült, befektetők vették meg a lakásokat, albérlők élnek benne.

Az albérlő nyilván nem írhat alá, a tulajdonos aki meg nem ott lakik mi jogon adna engedélyt a kerthelységre, a hangos bulikra, a hosszabb nyitvatartásra?

Szeretném ha elgondolkodna azon Tisztelt Polgármester Úr, hogy a dolgozó réteg fáradt, az idősek többnyire már betegesek, a kisgyermekesek nem a legjobb példát mutatják ilyen helyen gyermekeiknek.

Elhiszem, hogy akinek az ablakai sosem voltak még zárva egész nyáron éjjel- nappal a fullasztó hőségben, levegőtlenségben, vagy nem ilyen helyen kénytelen élni (mert sajnos a lakásokat vagy nem lehet eladni, vagy csak nagy veszteséggel!), az simán aláírja, mert pl. nem oda néz az ablaka ,de ez nem helyes!
Ne legyenek kivételek!
A lakóházak közt legyen végre nyugalom és csend.
Lehet itt azzal terelni, hogy majd bezáratják a kocsmák ajtaját, ablakát...stb.
És a vendégek akkor nem fognak ki-be járkálni?
Nem fognak zajongva érkezni/távozni, utcán inni/cigizni?
Na ne vicceljünk!
Ki fogja ezt ellenőrízni és betartatni?
Attól, hogy becsukják a nyílászárókat, nem fog visszhangozva dübörögni a basszus?
Köszönöm, ha elolvasta, pláne, ha elgondolkodik azon, hogy a mostani elképzelésnél sokkal nagyobb változtatásokra van szükség városszerte.”

 

A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3114034600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása