Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TUDJA-E MINDENKI, MÉGISMIEZ A TATABÁNYA? Szubjektívat is, no meg várostörténeti sorozatot is indítunk. Nem lesz tabu!

turul2_fortepa.jpg

Tatabánya az egyik legnagyobb múltú magyarországi bányászváros, ezt mindenki tudja, még az is, aki nem itt lakik.

Ennek a városnak a bányászat teremtett meg mindent, ennek ereje adott identitást. Évtizedekig a bányák biztosították a tatabányaiak mindennapjait, a lakásoktól a boltokig, fizetésektől a kocsmákig, Népháztól a strandfürdőig, vagyis egyszóval gyakorlatilag mindent.  A Turul-madár történetét például.

Egy ilyen fiatal város esetén, mint a miénk, nagyon fontosak a történeti emlékek, hiszen sokan még akár történelmünk jelentős időszakát át is élték. Ez persze remek lehetőséget is teremt arra, hogy ne csak könyvekből, hivatalos leírásokból tekintsük át, milyen is volt Tatabánya.

Hangsúlyozzuk, hogy nem történészek vagyunk, nem is bányaipari szakemberek. Egyszerűen itt lakunk Tatabányán, ezért ilyen szemszögből is szeretnénk feldolgozni az általunk előbányászott, megkapott dokumentumokat, fényképeket vagy csak egyszerű történéseket.

tbbucus_fortepan.jpg

Van olyan korszak, amiről sok mindent tudunk, de vannak olyanok is, amelyekről talán annyira nem. Például a háború utáni időszakról nem emlékeznek meg városban a politikusok, a kommuista-szocialista éra valamiért tabu. Vagyis értjük, hogy miért, de az az időszak is a város történetéhez tartozik, sőt. Nem is értjük, hogy a napi politikának miért kell elhazudnia múltunkat.

Többek között ezért is úgy döntöttünk, hogy cikksorozatban dolgozzuk fel a város és vele együtt a bányászat történetét. Nem a száraz tényeket szeretnénk megírni, mi inkább belesnénk a történelmi, történeti kulisszák mögé, felidéznénk, hogyan éltek akkor az emberek, milyen volt a város hangulata, aurája.

forteapn3.jpg

Ezért a kis kutatómunkánk mellé szeretnénk személyes történeteket kérni Önöktől, hogy egyedi módon tudjuk feldolgozni Tatabánya történetének ezen részét. Kérjük, írják meg nekünk személyes élményeiket, küldjenek fotót, ha tudnak és van kedvük velünk utazni.

Fotó: fortepan

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2813977038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása