Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

FACEBOOK HELYETT ITT A FA BOOK! Rögtön az erőben beazonosíthatja a fákat a telefonján! Inkább ezzel szórakozzon Tatabányán is

fa.jpg

Fa Book néven, okostelefonon futtatható terepi fahatározó alkalmazást fejlesztett ki az Országos Erdészeti Egyesület, az ingyenesen letölthető program 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport azonosításában nyújt segítséget.

A szervezet tájékoztatása szerint a vizuális meghatározást választva közérthető ikonok segítik a felismerés folyamatát. A szemügyre vett növény egy-egy jellemzője alapján szűkíthető a lehetőségek száma, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást.

A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe hasznos információt adnak egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében. A letöltött és telepített alkalmazás a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható.

A képi növényhatározás mellett az applikáció lexikon részében szabadon böngészhetünk a fák és cserjék között, információkat tudhatunk meg az Év fájává választott fajokról. Aki elég felkészültnek érzi magát, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára tudását.

A program részeként készült el a www.fabook.oee.hu honlap, ahonnan az alkalmazás fotóanyaga szabadon letölthető, így a tanulmányi versenyekre készülő diákok, a pedagógusok, az erdei iskolák nevelői és a természetjárók számára szakmailag ellenőrzött képanyag segítheti előadások elkészítését, az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát.

Az applikáció fejlesztését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói működtek közre.

 

(mti)

A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7113907308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása