Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Elítélték a halált okozó targoncást

targonca.jpg

A Tatabányai Törvényszék 2018. február 14-én megtartott tanácsülésén helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, így 1 év, végrehajtásban 2 évre felfüggesztve, fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolt férfit.

A vádlott 2014-től egy tatai gyártó vállalatnál dolgozott targoncavezetőként. 2015. október 5-én a vádlott egy nyergesvontatóhoz kapcsolt pótkocsiról 5,9 tonna összsúlyú, 12 méter hosszú, „U” profilú szálvasakat rakodott le targoncával úgy, hogy a teherautó vezetője, a sértett, a pótkocsi platóján állva irányította. A vádlott az előírások ellenére nem pontosította az emelendő teher súlyát, a targonca terhelhetőségi diagramját figyelmen kívül hagyta és nem győződött meg arról sem, hogy a teher mozgatása során más személyt nem veszélyeztet, a targonca hatókörzetében tartózkodókat a mozgás megkezdése előtt hangjelzéssel nem figyelmeztette. Amikor megkezdte  a tolatást a megemelt súllyal, a súlyosan túlterhelt targonca átbillent a súlypontján, előre borult, a villájáról a vasak leestek, maguk alá temették a pótkocsi mellett álló sértettet. A vádlott tudta, hogy a sértett, aki kórházba szállítását követően életét vesztette, korábban leugrott a platóról.

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét is elismerte, azonban úgy nyilatkozott, hogy részben érzi magát felelősnek, mert a baleset bekövetkezésében a sértett enyhe fokú alkoholos befolyásoltsága, valamint munkavédelmi szabályszegése is közrehatott.

A Tatai Járásbíróság 2017. szeptember 14-én meghozott ítéletében a vádlottat bűnösnek találta halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, ezért 1 év fogház fokozatú szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott védője az ítélet indokolása ellen jelentett be fellebbezést, kérte, hogy a törvényszék állapítsa meg az ügyben a sértetti közrehatást is. A másodfokú bíróság a védő érvelésével nem értett egyet, és az elsőfokú ítéletet indokainál fogva helybenhagyta. Megállapította, hogy az első fokon eljáró bíróság széleskörű bizonyítási eljárást folytatott le, megfelelő következtetéseket vont le.

Az ítélet jogerős.

 

A kép illusztráció

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2313668956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása