Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Egykor varázslatos, régi helyek Tatabányán

korkep_1.jpg

Ebben az évben is írtunk Tatabánya egykor legendás helyeiről, amiket vagy már lebontottak, vagy üresen állnak, mert bezárták őket. Most ezekből az írásokból válogattunk.

Zsdánov

zsdanov_lepcso_1.jpg

Mint minden nagyvárosban Tatabányán is rengeteg az elhanyagolt terület és épület, ami vagy az önkormányzat birtokában van, vagy magántulajdonban, és a tulajdonos hagyja lepusztulni, nem is értjük, miért. Ilyen az egykor legendás hírű Zsdánov Művelődés Ház területe is. Nem tudjuk, ki a tulajdonos, de már hosszú évek óta áll így, majdnem lerombolva, és nem tesz jót a környék esztétikájának.

zsdanov1_1.jpg

Mint minden nagyvárosban Tatabányán is rengeteg az elhanyagolt terület és épület, ami vagy az önkormányzat birtokában van, vagy magántulajdonban, és a tulajdonos hagyja lepusztulni, nem is értjük, miért. Ilyen az egykor legendás hírű Zsdánov Művelődés Ház területe is. Nem tudjuk, ki a tulajdonos, de már hosszú évek óta áll így, majdnem lerombolva, és nem tesz jót a környék esztétikájának.

zsdanovzulker_1.jpg

Halászkert-Park Vendéglő

park_elorol_1.jpg

A Zsdánov mellett óváros másik kultikus épülete a Halászkert, ma éppen Park Vendéglő, ami teljesen leamortizálódva, megkockáztatom, múltját sárba tiporva szomorkodik a Május 1. park szélén. A Halászkerthez is rengeteg tatabányai embernek kapcsolódnak meghatározó emlékei, leginkább abból az időből, amikor dübörgött a helyen a kulturális élet,  játszott a kerthelyiségben például a P. Mobil. Az étterembe jöttek a gimiből ebédelni, de nem csak onnan, nyüzsgött az egész épület.

romkocsma_1.jpg

Azok az idők aztán gyorsan elmúltak, és most maximum a szemét és a gyomnövények sikoltoznak a rock zenészek helyett a kertben. Az épület belsejében meg a kosz meg a rozsda. Ne tudom, mi történt, de a Halászkert-Park Vendéglő is jól mutatja, mennyi kultikus helyet hagytak cserben, nagyjából a rendszerváltás környékén, után.

pakr_kerthelyiseg_1.jpg

És ezzel persze cserbenhagyták az embereket is, akik idejárnak, és akik már nem tudnak idejárni.Pár éve még hétvégenként hallani lehetett a hamis vendéglátós zenéket az épületből, rendesen beterítette a környéket, de az már inkább a sírás felé vitte az embert. Utána meg a nagy semmi.

park_belulrol_1.jpg

Alsógallai benzinkút-Csúcsos presszó

benzinkut1_1.jpg

Nem vagyok nagy híve a szocreál vagy ahhoz közeli építészetnek, mint ahogy a vasútállomás is szörnyen nézhetett ki új korában is, de a régi  Alsógallai úti benzinkút megfogott.

benzinkut4_1.jpg

Nem egy csoda, mégis van benne valami emberi, ami a mai hiperrealista benzinkutakban már nincs meg. Valahogy sokkal közelebb érzi magához az ember a hasonló épületeket, mint a csillivilli mégis rideg kutakat, legalábbis én.

benzinu3_1.jpg

Van az egésznek valami vadászház vagy inkább turistaház jellege, talán azért lehet szimpatikus. Mintha sokkal jobban harmonizálna a környezetével. És ami nagyon látszik, hogy nem csak egy gyors tankolásra tértek ide be az emberek, hanem leültek inni valamit. Ami a mostani benzinkutaknál is így van, de akkor nyugodtabb lehetett, és az épület is ezt a nyugodtságot erősíti meg.

Kör cukrászda

korcuki5_1.jpg

Nem is tudom, miért, de az egyik kedvenc óvárosi épületem a Kör cukrászda, mindig jóleső érzés tölt el, ha megpillantom. Mondjuk, amikor még működött jobban szerettem, most inkább aggódom, hogy milyen sors jut majd ennek a különlegességnek.

Ahogy látom, már egy ideje nem működik, senki nem használja, pedig lenne fantázia benne. Egy kis kávézót simán lehetne itt működtetni, házias jellegű péksüteményekkel például. 

korcuki7_1.jpg

Az idő hál'istennek még nem rágta le különösebben, de félő, hogy hamar elkezdődik a romlás, és a környék kis csodájából egy siralmas épület vicsorog majd az emberekre.

korkep_1.jpg

Gála cukrászda
galacuki_1.jpg

Az ilyen helyek elkezdenek eltűnni, az jelent valamit, és bizony nem jót jelent. Nem csak azt, hogy nincs pénz mondjuk egy vasárnapi sütizésre, mikor felöltözik csinosba a család, és ebéd után elmegy sétálni, majd beül enni-inni valamit, hanem, hogy már igény sincs rá. Nem rosszból vagy polgári igénytelenségből, nem, hanem fásultságból, fáradtságból, és ezek után jöhet a pénz is persze.

gala-cukraszda_1.jpg

Egy fiatal város életében egy 42 éves cukrászda bizony nagy idő, az ilyen hely már együtt lélegzik a várossal, a benne élő emberekkel, ezt nem szabad elfelejteni. És most mintha pont ezeket felejtené el a városvezetés, nem elég építeni, felújítani, ezekhez az örvendetes dolgokhoz hozzá kellene igazítani az emberek szociális, egészségügyi állapotát is, mert ha nem töltik meg az épületeket tartalommal, akkor azok semmit sem érnek.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6413535819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása