Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Az organikus építészet tatabányai csodája: a Birka csárda

csakanyosi_csarrda.jpg

Egy város, település az emlékeire is építkezik, ez jutott eszembe, amikor az egykori Birka csárda vagy másik nevén Csákányosi Csárda fotó kerültek elém. Zseniálisan nézett ki egykoron, mindig is szerettem az organikus építészetet, és a Makovecz Imre tervezte épület egyszerűen elvarázsolt. Azért az nem semmi, hogy Tatabánya környékén volt Makovecz-épület, sőt a Május 1. park mellett mosolygó Szent István templom belsejét is az ő tervei alapján újították fel anno.

csakanyosi_cs2.jpg

Első ránézésre egy régi vitézi sisak jutott eszembe róla, aztán kiderült számomra, nem tévedtem olyan nagyot, mert a tervező szándékai szerint emberi arc képének és a koponya zártságának szeretett volna építészeti példája lenni. Akárhogy is, de a szakralitás, a metafizika szinte körbefonja az egykori épületet. Akárhogy is, de még Darth Vader sisakja is eszembe jutott az izgalmas épület láttán, aminek, igaz, sok köze nincs a szakralitáshoz.

csakanyosi_cs_bbelulrol1.jpg

Állítólag a hetvenes években nagyon divatos hely volt, de csak kocsival lehetett kimenni, vagy a felsőgallai buszvégállomásról gyalog.  Nem volt olcsó hely, a menüben az akkori standardok: cigánypecsenye, pörköltek, birka. De itt volt egy akkoriban kuriózumnak számító étel: a  rántott juhsajt.  Pirosparikával szórták meg, köretként rizs, ízlés szerint tartár, vagy szezonális saláták. A rántott juhsajtot előkelően kashkaval-nak tüntették fel, ahogy a Balkánon.

csard_b2.jpg

Ilyen gyönyörű pultot ma már aligha látni, hiába a régi formakultúrának is megvolt a maga bája. A Birka csárda parkolóban akkor Trabantok, Ladák, Skodák és a vállalati Volgák sorakoztak, mert a főnökök vagy itt ettek hazafelé vagy a herceghalmi vendéglőben az út mellet, mert annak is nagy volt a renoméja.  A pincéréken fekete nadrág, fehér ing, talán kék népies mellény, a berendezés is ezt mintázta.

csarda5.jpg

A múltban leégett, majd újraépítették. Aztán volt még egy felszálló ága, de ma már nem üzemel egyáltalán.

 csarda4.jpg

 Sok ilyen gyönyörű hely elkélne még a városban és környékén, hogy fellendüljön a turizmus nálunk is. Nem csak a sok beton meg az üveg, de kellenének a Makoveczhez hasonló filozofikusan gondolkodók is, mert mint azt a csárda példája mutatja, nagyon sokat hozzá tud tenni a gondolat egy épülethez, legyen az vendéglő, csárda vagy templom.

 

Fotók: Fortepan

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9513505295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása