Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Milyen volt az 1956-os forradalom Tatabányán?

kepek_56.jpg

Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezzel a részlettel, amelyben kronologikus sorrendben olvashatók városunk forradalmi történései. A szöveget Görgényi István bánhidai festőművész alkotásaival illusztráltuk.

részlet

“1956-ban az „olvadás” a XX. kongresszus körül kezdődött meg, és a nyári politikai változások, az október 6-i Rajk-temetés pedig már a közeli változások irányába mutattak. A Petőfi Kör, az írók mozgalma pezsgő szellemi életet varázsolt Budapestre. A vidék, különösen egy bányászváros mindezt távolságtartással figyelte, az emberek sokkal inkább mindennapi gondjaikkal voltak elfoglalva. A helyi lap (Komárom Megyei Dolgozók Lapja) októberi számait olvasva is ez tűnik a szemünkbe. (A megtorlások időszakában legalaposabb nyomozás sem tudott az október 23-a előtti időszakból Tatabányán bármilyen szerveződést, különösen nem kiépített szervezkedést felderíteni. Tóth Károly rendőr alezredes, a Komárom Megyei Főosztály vezetője szerint még az operatív anyagok alapján sem volt tudomása semmilyen illegális szervezkedésről.)

kepek563.jpg

Az országban fokozódó feszültséget, paradox módon a helyi vezetők a lakosságnál jobban érzékelték. Október 15-20-a között a Hunyadi J. Lövésztiszti Iskola (továbbiakban: laktanya) parancsnoka Tóth József honvéd ezredes többször összeült Bódi honvéd őrnaggyal, a laktanya politikai tisztjével, és Takács György MDP Tatabánya Városi Pártbizottság titkárával, ill. Havasi Ferenc MDP Komárom Megyei Pártbizottság titkárával, azonban semmi érdemi eredményre nem jutottak a teendőket illetően, felsőbb utasítás vagy tájékoztatás pedig nem érkezett.

Október 23.

Hajnalban riasztják a Megyei Főosztályt. Éjjel 3.30-kor riadóparancsot kap a laktanya is a Honvédelmi Minisztériumtól: megerősített, fokozott szolgálatot rendelnek el, a laktanya és a fegyverraktár őrségét meg kell erősíteni. Tóth honv.ezr. visszahívja az állandó tiszti állományba tartozókat. A nap folyamán többször felhívja telefonon a HM-et, azonban ott is csak a rádióból értesültek minden eseményről.

A nap a városban szinte eseménytelenül telik el, csak az értelmiségi ankét hoz lázba egy szűk réteget.

19 órakor a Zsdanov Munkásotthonban megkezdődik az értelmiségi ankét, melyen 2-300 fő vesz részt. Az ankéton jelen van a helyi értelmiség színe-virága és a város párt-, katonai és közigazgatási vezetői is. Az előadónak meghirdettet Darvas József népművelési miniszter a budapesti események miatt már nem tudott elindulni, így 19.30 körül Nagy Kálmán megyei PB első titkár tartja az előadói beszédet. A 20 órakor elhangzó Gerő-beszéd felkorbácsolja a hangulatot, a rendszert és az egész fennálló gyakorlatot élesen bíráló felszólalások hangzanak el. Nagy Kálmán önkritikus, mentegetődző beszédben válaszol, majd rövidesen távozik, mivel az MDP KV éjszaka ülést tart. Az ankét rendben véget ér, a résztvevők hazamennek.

Az események miatt estétől a Szénbányák Trösztnél Gál István igazgató mellett állandó készenlétben áll a trösztfőmérnök, a termelési osztály és a munkaügyi osztály vezetője a rendkívüli helyzetek megoldására.

menet_56.jpg

Október 24.


A munkát mindenhol rendben felveszik a városban, talán csak az iskolákban tapasztalható nyugtalanság.

Tóth r. alezr. Kovács Lajos ÁVH fhdgy. vezetésével 10-15 fős erősítést küld Esztergomba (az ottani pártbizottságra).


A megyei PB köznevelési felelőse telefonon kéri a megyei tanács oktatási oszt. vezetőjét, hasson oda a középiskolák igazgatóinál, hogy tartsák féken a diákságot.

13 óra előtt a bányászok valamelyik aknánál elkergetik, majd a hatóságoknak átadják a Budapestről érkezett fiatalokat, akik tüntetésre, sztrájkra buzdítják őket.

Délután a Kossuth Rádió szerint: „az oroszlányi és tatabányai bányászok nem engedtek a „fasiszta provokációnak”, és munkásgárdákat szerveztek a termelés biztosítására. Mind az első, mind a második műszakban valamennyi bányász elfoglalta munkahelyét.”

Október 25.

Kora reggel a megyei PB-n Tóth r. alezr. tárgyal Nagy Kálmán megyei első titkárral, és Havasi Ferenc, megyei titkárral. Nagy Kálmán Esztergomba készül távozni, kísérőt kér. Tóth r. alezr. Ungi Ferenc r. őrgy-t adja mellé. Szó esik a párttagok felfegyverzéséről is.


7-8 óra között értesítik Ungi Ferenc r. őrnagyot: 8 órakor az esztergomi (páncélos)hadosztályhoz kell kísérnie Nagy Kálmánt. 10 óra körül érnek oda és ott is maradnak.

Tóth r. alezr. visszamegy a Főosztályra, ahol Tóth honv. ezr. és Bódi honv. őrgy. várnak rá. Ők kb. 150 ember felfegyverzésében egyeznek meg. Az e célra szánt fegyvereket átszállítják a Főosztályról a laktanyába, ill. Oroszlányba.

Az esztergomi, dorogi kapitányság jelenti, hogy röplapozók járják a környéket.

A PB fegyvereseket toboroz, bár a behívás nehezen halad. A jelentkezők a Hunyadi laktanyában gyülekeznek este, és fegyverekkel látják el őket. 25 fő (köztük Beer János tartalékos őrgy.) Ángyán honv.szds. vezetése alatt átmegy Dorogra a PB védelmére. (Ez a csoport 26-án este visszatér a laktanyába, mivel erősítést nem kaptak.)”

 

Germuska Pál

rev.hu

 

Címlapfotó és képek: Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány/Nagy László

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8913050314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása