Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Annyiért építik fel a tatabányai új csoda sportcsarnokot, hogy még Dubaiban is irigykedni fognak

penzeso-eredeti-balrad-com.jpg

Hétfőn hirdették ki a kormányhatározatot, amelyben a kormány a  nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítja a sportcsarnok beruházást és több, mint 15.000.000.000 Ft-ot ad rá.

Gondolhatnánk, ebből sok mindenre futja, amit a tatabányaiak szeretnének, és a helyi cégeket fogja gazdagítani a beruházás.

Csakhogy a beruházás járulékos közbeszerzési szolgáltatója, beruházás lebonyolítója és építési műszaki ellenőre kizárólagos joggal a  BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság.” , tehát sok közünk nem lesz hozzá.

A sportcsarnok 3 ezer férőhelyes lesz, amely nagy rendezvények idején kibővíthető 6 ezerre is.

Ha utánaszámolunk kicsit, ez azt jelenti, hogy egy férőhely az új sportcsarnokban 5 millió forintba fog kerülni alapjáraton, na majd ezt magyarázza ki valamelyik nagyokos. Az egészségügy majdnem megszűnik, mi meg 5 milliós férőhelyeket építünk, hát hogy is van ez? Netán olajat találtak a környéken, csak még nem szóltak a lakosságnak, hogy nemsokára olajmágnások leszünk?

Egyébként az oroszlányi kosárlabda és sportcsarnokot egymilliárdért húzták fel, igaz, csak 1500 férőhelyes. A dunaújvárosi felújított 1600 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnok is csak 6 milliárdot vitt el (a csak nagyon erős idézőjelben értendő). És Kisvárda is csak 3,5 milliárd forintot kapott hasonló beruházásra.

A példákból szépen kiderül, hogy több hasonló fejlesztés is volt, mint a tatabányai csodacsarnok, de egyik sem vitt el ennyi lóvét. A feltételezés szerint alapból eléggé túl van árazva a projekt már most, mi lesz még ezután.

Ráadásul ott van az 5000 férőhelyes Veszprém Aréna példája, ami 4,5  milliárdból épült fel, Győrben a 6500 férőhelyes Audi Aréna pedig 6,5 milliárdból, úgy hogy a csarnokot működtető cég 112 millió üzemi veszteséget halmozott fel a tavalyi évben.

Úgy látszik ezeket a példákat nem vették figyelembe azok a döntéshozók, akik eldöntötték, Tatabányának márpedig ekkora csarnok kell. Nem beszélve arról, hogy mi kerül a tatabányai projektben sokkal többe, mint más városok projektjei esetében. Aranyból lesznek a falak?

Ahogy fentebb írtuk, mindenről központilag döntenek, biztos, hogy a legnagyobb nyertese a beruházásnak nem tb-i cég lesz, még a műszaki átvételt is más intézi, aztán majd az üzemeltetés számláit mi fizethetjük. Van már néhány ilyen pénznyelő Tatabányán.

 

Címlapfotó balrad.com

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9712828610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása