Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Tatabánya tradicionális központja : Bánhida, a velünk élő történelem

templom_sarok.jpg

Bánhida mondhatni Tatabánya szíve, furcsa milyen erős kontraszt van a Bánhidai lakótelep szürkéje és a történelmi Bánhida között. Ha a lakótelepről jövünk először a Szent Mihály Katolikus Templom magasodik felénk jólesően, egyből megérezzük a régi idők erejét, és kicsit megdob a spiritualitás.

templom_szebb.jpg

 Ez a szakrális hely igazi turistalátványosság, érdeme körbejárni, és átérezni a múltszázadok hangulatát.

templom_elott.jpg

Itt mutatkozik meg a környék ereje. Majd ha már eleget elidőzünk itt, megnézhetjük az eredeti bánhidai szekeret is. Szívesen végigutaznánk vele a bájos városrészt.

szeker.jpg

És szekerünkkel megállhatunk a Roberto Cukrászdával szemben lévő bánhidai szoborkertnél, amit pár éve felújítottak és játszótérrel egészítették ki. 

szoborpark.jpg

Szépen felújították a helyet, mégis úgy tűnik, nem sokan használják ki az adottságait, akárhányszor erre jár az ember, mindig kevesen vannak kint a parkban. Jó lenne neki egy hétköznapi funkciót is találni, a koszorúzásokon kívül.

szobor.jpg

Innen képzeletbeli szekerünkkel a Református templomhoz, az úgynevezett Bagolyvárhoz hajtottunk, amely az egyik kedvenc szakrális épületünk.

bagolyvar.jpg

 A magyar szecesszió tatabányai csodája ez a formabontó épület.

bagolyvar2.jpg

 Majd jött a feketeleves, a rozsdarágta vasúti felüljáró, ami a Bánhida szégyene. Nem értük, miért nem szúrta ez még senkinek a szemét. Az önkormányzati képviselő, hol van ilyenkor? 

feluljaro.jpg

Nem tudjuk, de elnézve a képet valószínűleg a megépítése óta nem nyúltak hozzá a monstrumhoz. 

feluljuro2.jpg

Kár érte. De hátha egyszer valakinek kigyullad a mécses a fejében, és nem hagyja, hogy ennyire elcsúfítsa az egyébként nagyon szép és rendezett környéket.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9512785152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása