Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Tatabánya ipari és szakrális csodája: az Erőmű tó

eromu-to16_1.jpg

Néha meglepődik az ember, mennyi rejtett értékkel bír Tatabánya, amivel a felületes erre járó, de még a felületes városlakó sincs midig tisztában. Mindig tartogat valami meglepést a város, ha kicsit kimozdulunk a komfortzónánkból, és szétnézünk a környéken.

eromu-to08.jpg

Ilyen kincs az Erőmű tó, amit az Által-ér városunkba érkező szakaszából duzzasztottak fel, körülbelül a 30’-as években.  Ha erre jár az ember, mindjárt valami párhuzamos univerzumban találja magát, egy érdekes világban, amely fölé a bezárt erőmű magasodik, amely mégis nyugalmat áraszt.

eromu-to17.jpg

Rengetegen járnak ide, nagyon sok a kis stégház, és épülnek rendre az újabbak is, sőt néhány összkomfortossal is találkoztunk.

eto_steg.jpg

Furcsa látvány az a pár betonkolosszus, amiken keresztül valószínűleg csöveket vezették át anno. Jelenleg úgy mutatnak, mintha félig elkészült modern szobrok lennének, amiket itt felejtett az alkotójuk, de sajátos hangulatot adnak a környéknek.

eto_beton.jpg

Tatabánya egyik sajátossága a természet és az ipari környezet erőteljes fúziója, amelyben mégis megfelelőek az arányok. Bárhová mész, egyfajta karcosság mégis jelen van.


eromu-to01.jpg

Ugyanolyan, mint például Óvárosban a Szent István templom környéke: a szakrális és az ipari környezet egymás mellett állása. Kevés városban láttunk hasonlóan erős kontrasztot.

 eromu-to05.jpg

Az Erőműi tó igazi horgászparadicsom. Turisztikai vonzereje hatalmas lehetne, kicsit fel kell újítani az utakat arrafelé és karbantartani, esetleg pár kandelábert kitenni, meg néhány helyre padot, és maga lenne a csoda.

 eromu-to03.jpg

Reméljük, ebben az állapotában hagyják, így el-és megbújva az erőmű tövében.

eromu-to02.jpg

Csupán azon kell elgondolkozni, lehetne-e benne fürödni is, mint sok évvel ezelőtt!

eromu-to09.jpg

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8312762716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása