Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Kész vége, államosítják a helyi szemetes céget, gyakorlatilag csődbe mentek

vertesvideke.JPG

Holnap tárgyalja a tatabányai közgyűlés a szemetes cég államosítását. Reméljük, ha számlát nem is tudnak ezután sem kiállítani, de azért a szemetet majd elviszik.

Megnéztük az előterjesztést, azt írják, a hulladék központi céggel, az NHKV Zrt.-vel  közösen dolgozták ki a koncepciót. Azt is írják, át kell alakítani az NHKV Zrt. elvárásainak megfelelően, így jobb lesz a kihasználtsága a hulladék-kezelési kapacitásoknak. Aki végigolvassa az állami többség-szerzés forgatókönyvét, biztosan  nem ez lesz a véleménye. A Zrt. eldöntötte, a helyi vazallusok majd jóváhagyják.

Ha olyan jól fog működni, mint a számlázás, akkor már előre tarthatunk attól, mikor jön, vagy egyáltalán jön-e a kukásautó.

De az is kérdéses lehet, hogy az ott dolgozók kapnak-e időben fizetést.

A jelenleg hatályos hulladékról szóló törvény alapján csak az NHKV-engedéllyel rendelkező cég végezhet ilyen közszolgáltatási szerződést.

Volt itt a régióban 6 db cég, amelyekből 4-nek nem volt érvényes engedélye, köztük volt a  Vértes Vidéke is, pont a központ vonta vissza idén áprilisban. Persze a mostani államosítás fényében még azt is gondolhatjuk, hogy nem volt minden szándék nélküli a visszavonás.

Mondjuk ezzel eddig sem törődött senki, miután úgyis ők fogják meghatározni, hogy ki tevékenykedhet itt, és pont nem a két engedéllyel rendelkező céget választották, hanem olyanokat, akiknek nem volt engedélye.

Hogy mi lesz a többi céggel, akiket nem jelöltek ki? Kit érdekel?

Igaz, hogy április óta a Vértes Vidékének nem volt ilyen engedélye, most meg már július vége van, de igazából ez eddig sem zavart senkit.

Most is csak arról van szó, hogy neve legyen a gyereknek. Azt írják, tanácstalanok voltak miután visszavonták a Vértes Vidéke Kft. engedélyét, de aztán jött egy törvény, ami szerint fel kell mondani. Akkor már csak az a kérdésünk, hogy erre célra hozták létra a törvényt, különben minden ment volna tovább?

Persze az önkormányzat gyakorlatilag saját magának mond fel, ami elég vicces, hiszen a város döntő befolyással rendelkezik a cégben.

Na, most kedves olvasó, ha idáig tudta követni, ami nem  könnyű,  jogosan teheti fel a kérdést:  akkor ki viszi el a szemetet ezután?

Hát persze, hogy az állami többségű cég.

Ugyanis átalakítják az eddigi céget, a név megmarad, de 73%-os többségi tulajdonosként beszáll az állami többségű NHSZ Zrt., 25%-ban T-Szol tulajdonban lesz, az önkormányzatoknak illetve az önkormányzatok ún. társulásának marad 1-1%.

Azt írják, kell egy tőkeerős, megfelelő eszközparkkal rendelkező partner, ez lesz az állam. Tudják, aki számlát sem képes 1 év alatt produkálni.

Az előterjesztés elismeri, hogy az eddigi szemetes cégre olyan mértékű terhet rótt az állam, amelyet a saját bevételből nem tudtak kigazdálkodni. Sok milliós tőkepótlásra van szükség.

Na és honnan várják?Ezek szerint az államtól ergo az adófizetőktől, azaz tőlünk, tatabányai polgároktól is.

Nesze neked, rezsicsökkentés!

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6512692645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása