Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Rezsicsökkentés Kertvárosban

24_hu.jpg

Kertvárosi kirándulásunk alkalmával meglátogattunk egy-két társasházat, ahol önerőből olyan tényleges rezsicsökkentő megoldásokat alkalmaznak, amiket érdemes lenne minden társasházban alkalmazni, hogy valóságosan lecsökkenjen a lakók rezsije.

Rengeteg társasházban a lakók biztosan ismerik a maradványvíz problematikáját, azaz saját lakásban lévő órán kimutatott fogyasztás összege és a társasházakban lévő hiteles közös órán lévő fogyasztás között jelentős eltérés tapasztalható. Ezt azzal magyarázzák sokszor, hogy nincsenek hitelesítve a lakásban lévő órák.

‘Erre nyújthat egyszerű megoldást az úgynevezett vízfogadó, ahol minden lakásnak ugyanabban a helyiségben található a hitelesített vízórája. Ezáltal a maradványvíz eltűnik a rendszerből, ha valaki nem fizeti a számláit, akkor nem a többi lakót büntetik azzal, hogy szétosztva kifizettetik a számláját.

Ráadásul, ha valamelyik lakásban csőtörés lenne, és mondjuk nincs otthon az a lakó, akinél folyik a víz, nem kell feltörni a lakást, egyszerűen el lehet zárni a vizet a vízfogadó helyiségben.

Most még kevesen tudják, de van lehetőség a villamos energia díjának lényeges mérséklésére is legálisan, mivel a szolgáltatók lehetőséget biztosítanak úgynevezett vezérelt villamos energia biztosítására.

‘Ez azt jelenti, hogy amikor az ipari fogyasztóknak nincs szükségük villamos energiára, akkor olcsóbban adják azt, hiszen az energia akkor is termelődik és bent van a rendszerben. Ez általában hétvégenként és ünnepnapokon fordul elő, például az ünnepet megelőző nap délutánjától az ünnepnap utáni reggelig jelentősen kevesebbért kaphatjuk az energiát.

A szemfüles lakó, akinek lehetősége van bojlert beszerelni jelentősen csökkentheti számláját ugyanis ebben az időszakban nem kell a szolgáltatótól vennie az energiát. Ráadásul olyan hőfokra állítja be, amilyenre szeretné, nem kell azzal küzdenie, hogy nem elég meleg a víz.

Legnagyobb rezsi tételünk a fűtés és melegvíz-szolgáltatás. Utóbbiról már ejtettünk szót, nézzük az előbbit.

Ne dőljünk be a sok helyen propagált költségmegosztónak, hiszen ott nem a valóságos hőfogyasztás alapján fizetünk, ezért nem jelent valós megtakarítást.

Egyedi fűtés esetén csupán a felhasznált hő után fizetünk, nincs alapdíj, ha a lakáson belül vannak energiatermelő berendezések. Ilyenek az izzók, a hűtőgépek, sütők és még lehetne sorolni. Ebben az esetben ezek hőjét is felhasználjuk, magyarán azt még egyszer nem kell kifizetni.

Illetve ne felejtsük el a napelem használatát sem, ami néhány társasháznál már szépen működik is, és abszolút piacképes. A napkollektrorok felszerelése után a társasházak kevésbé szorulnak rá a külső szolgáltatókra, és minimális rezsidíjból ki tudják hozni az eddigi fogyasztásukat.

Amint a fentiekből látható, egy kis odafigyeléssel és utánajárással megkönnyíthetjük az életünket és a megóvhatjuk a  pénztárcánkat is.

 

Címlapfotó: 24.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8912577249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása