Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Erődemonstráció a Tatabányai Erőműben a bértárgyalásokra időzítve?

hoeromu-kovacs-samuel-tatabanya-youtube-com.jpg

A Tatabányai Erőmű Kft. kirúgta az egyik munkatársát, aki „véletlenül” a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének (VIMÉSZ-nek) az elnöke. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) ezt a szakszervezetek elleni támadásnak veszi és tiltakozik.

A munkáltatói önkény, arrogancia ellen, amely a szakszervezetek, a tisztségviselők ellehetetlenítésére, eltávolítására irányul csak azért, mert a munkavállalók érdekében hatékonyan végzik érdekképviseleti, érdekérvényesítési feladataikat!”

A szövetség egy szolidaritási nyilatkozatot tett közzé a honlapján, amelyben azt állítják, „hogy az azonnali hatályú felmondásban rögzített indoklás nem alapozza meg az azonnali hatályú felmondást és mind Kovács Ferenc úr ellen folytatott előző eljárás (írásbeli figyelmeztetés), mind a felmondást megelőző eljárás csak arra irányult, hogy okot találjon, illetve kreáljon a szakszervezeti vezető munkaviszonyának megszüntetésére. A szakszervezeti vezető munkaviszonyának megszüntetésére egyébként egy olyan időszakban került sor, amikor éppen bértárgyalás zajlik a társaságnál és a munkavállalói igények alátámasztására aláírásgyűjtés folyik.”

 

‘Igazából nem tudjuk, mi folyik az erőműben, de az tényleg és gyanúsan érdekes, hogy pont akkor rúgnak ki egy szakszervezeti vezetőt, amikor bértárgyalás folyik a munkáltató és a munkavállalók között.  Lehet, hogy tényleg túl jól végezte a munkáját az említett úriember és kényelmetlenné vált a jelenléte?

Ezt nem tudjuk, bár a mai világban nem lennénk nagyon meglepve, ha ilyen eszközökhöz folyamodnának.

 

Megkerestük a Tatabányai Erőmű Kft vezetőjét Sámuel Emesét, aki a következőképpen reagált portálunknak:

„Az emberi élet mindennél fontosabb, ezért a Tatabányai Erőmű Kft. kiemelt figyelmet fordít a munkahelyi biztonság megteremtésére, nagy hangsúlyt fektet a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására és betartatására. Igyekszik tudatosítani az általa működtetett veszélyes üzem dolgozóiban, hogy felelősséggel tartoznak egymás iránt, a balesetek megelőzése érdekében maradéktalanul be kell tartaniuk a szigorú szabályokat, teljesíteniük kell kötelezettségeiket, s ha ezeket elmulasztják, annak következményei lesznek, és a vezetőség megteszi a megfelelő lépéseket.

Erre került sor a közelmúltban, amikor egy munkavállalójától kénytelen volt megválni az erőmű. Az azonnali hatályú felmondást az indokolta, hogy az érintett dolgozó felettesének tudomása nélkül, önhatalmúan „átirányította” magát egyik műszakból a másikba, s ezt nem először tette. Vizsgálati eljárás is indult az ügyében, mely során a vizsgálóbiztos megállapította, hogy a dolgozó a munkaviszonyából eredő lényeges kötelezettségét szándékosan, és jelentős mértékben megsértette.

A munkabeosztások kialakítása során ugyanis különösen figyelni kell arra, hogy az adott műszakban mindig megfelelő felkészültségű és létszámú munkatárs legyen jelen az erőműben, így annak az önkényes megváltoztatása teljességgel elfogadhatatlan. Ráadásul éppen egy olyan dolgozó sértette meg a szabályokat, akinek mint szakszervezeti tisztségviselő jó példával kellett volna eljárnia a többiek előtt. A Tatabányai Erőmű Kft. bízik benne, hogy hasonló esetre nem kerül sor a jövőben, a szakszervezettel való jó kapcsolatát pedig továbbra is ápolni szeretné. Továbbá számít a szakszervezet segítségére abban, hogy erősíteni fogják a tisztségviselőikkel szembeni elvárást a munkahelyi szabályok betartásával kapcsolatban.”

 

Az érintett szakszervezetek képviselői hozzáfűzték az esethez, hogy amióta az új ügyvezető került a céghez - mintegy másfél éve - nem volt négyszemközti találkozó a szakszervezeti elnök és a cégvezető között.

Miután a szakszervezeti vezető, Kovács Ferenc, - a munkáltató és a szakszervezet által megkötött szóbeli megállapodás alapján - eddig is időnként változtatott a beosztásán és ez nem okozott problémát, érthetetlen a cég jelen pillanatban alkalmazott szankciója.

A szakszervezet álláspontja szerint a VIMÉSZ elnöke jóhiszeműen, jogszerűen és rendeltetésszerűen, a munkáltatóval kötött szóbeli megállapodásban meghatározott feltételek betartásával járt el a beosztása megváltoztatása során.

A társaságnál lévő munkajogi szabályokat nem sértette meg. Az elmúlt három és fél év alatt folytatott gyakorlat soha semmiféle problémát nem okozott a társaságnál, a munkáltató tudomással bírt erről a gyakorlatról, azt soha nem kifogásolta!

A szakszervezetek az előzőekben rögzítettek miatt nem tudnak másra gondolni:  miután jelenleg is a sztrájk felé haladnak, zajlik egy aláírás gyűjtés, az Erőmű így akarja megfélemlíteni az ott dolgozókat.

A szakszervezetek rámutatnak arra is, hogy amennyiben a munkáltatónak igaza lenne, hogy a szakszervezeti vezető hibát követett el – természetesen ezzel nem értünk egyet - a kiszabott legsúlyosabb joghátrány alkalmazása akkor is túlzott lenne, nem lenne arányban „az elkövetett vétséggel”. Már csak azért sem, mert a kirúgott szakszervezeti vezető 45 éve dolgozik a Tatabányai Erőműben, és ez alatt többször részesült kiváló munkájáért elismerésben és kitüntetésben, az pedig végképp elkeserítő és a szakszervezet gyanúját erősítő körülmény, hogy a kirúgásra 2 évvel a nyugdíjba vonulás lehetősége előtt került sor.

A munkáltató és a felsőbb szakszervezeti szerv, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége képviselői között a héten zajlott ez ügyben egyeztetés, de az eredménytelenül zárult.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljtatabanyan.hu

öveted már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7812541913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása