Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Itt az indok, miért fog jelentősen csúszni a dózsakerti sétálóutca építkezése Tatabányán

doszacimlap_1.jpg

Rossz hírünk van azoknak, akik régebben is kifogásolták, hogy már hónapok óta fel van túrva a környék Dózsakertben a sétálóutca rehabilitációja miatt, ugyanis egy új közbeszerzési dokumentum szerint csúszni fog a beruházás befejezése május végéig.

A beruházás nyertese az Extrem Park Kft. olyan körülményekkel találkozott a munka során, amelyet nem láthatott előre.

„A szerződéskötéskor megmaradónak vélt közvilágítási hálózaton az alvállalkozó és E-ON közösen 2017.09.26-án méréseket végzett, az új bekötések érdekében. A mérési jegyzőkönyvek igazolják a hálózat rossz állapotát. A méréseket követően a tervek újbóli egyeztetése vált szükségessé, mely 1,5 hónapot vett igénybe. Az áttervezési idő alatt, az adott területen egyéb építési munkát nem lehetett végezni, addig amíg a vezetékcsere meg nem történt.
A Sétáló belső részén lévő 15 db koros fa esetében a lakosság kezdeményezésére Megrendelő kertészeti szakértői véleményt kért be, arra vonatkozóan, hogy ezen fák átültetése megfelelő biztonsággal és eredménnyel lehetséges-e.
A szakértői vélemény alapján Megrendelő úgy döntött, hogy a zöld város projekt kedvezőbb megvalósítása érdekében, ezeknek a megmentését kéri.
A tervező és a szakmérnök véleménye alapján a fák átültetési a szeptemberi hónapban nem volt lehetséges, az átültetéssel legalább november első hetét meg kellett várni.
A meglévő fák azonban akadályozták a belső udvar közmű és belső vízarchitektúra építési munkáit, ezért a fák átültetéséig a fent említett munkarészek jelentős része tekintetében a munkavégzés nem kezdődhetett el.
A belső udvarban a TELEKOM szolgáltatónak a projekt keretében, a meglévő kábel nyomvonalát meg kellett szüntetnie és új nyomvonal kiépítését kellett elvégeznie. A III.1. pont második bekezdésében említett fák miatt, a Szolgáltató a kiváltási, átépítési munkákat csak 2017. november hónapjában tudta elkezdeni. A kiváltások miatt a belső udvar vízarchitektúra és közművek egyes részeinek építési munkáit 1,5 hónapos csúszással lehetett megkezdeni.
A kiemelt virágágyások a fent említett indokok miatt a tervezetthez képest később épülnek. Az ágyásokba beültetendő növények a téli hónapokban nem ültethetőek a fagyveszély miatt, és a faiskolai kitermelések csak 2018. március 1. napjával indulnak. Így a kertészeti munkák csak 2018. márciusában kezdődhetnek el.”-írják a közbeszerzési dokumentumban.

Ezeket igazán nem  értjük,  például az E.ON által elvégzett mérések szükségessége miért nem merült fel a tervezés során, bőven a munka megkezdése előtt? Hogyan születtek akkor a pontos tervek? Ha szakszerű az előkészítés, lehet, hogy az ilyen problémákra is, mint a közvilágítási hálózat nagyon rossz állapota, is fel lehetett volna készülni, nem? Tényleg csak a paraszti logika mentén, amúgy az E.ON-nak nem kellene alapból tudnia, hogy mely részeken katasztrofális a közvilágítási hálózat? Ugyanez áll a szegény fákra is: már a sétálóutca rehabilitációja előtt kellett volna konzultálni a lakókkal a fák megmentését illetően? Sőt, ez maguktól nem jutott eszükbe, arra gondoltak, hogy ész nélkül kivágják? Igazán számíthattak volna rá, hogy a lakók nem akarják ezeknek a fáknak a pusztulását.

dozsa1_1.jpg

Mondjuk a virágágyások nem látjuk milyen összefüggésben vannak az időjárással, egész pontosan az ágyások helyének megépítése. Nyilván azt régebben is látták, hogy mikor kerül rájuk a sor.

Azt azért tegyük hozzá, hogy az eredeti közbeszerzésének végeredményéről tavaly (!) március 30-án tájékoztatták a hatóságot, vagyis a tervezés ezt jócskán megelőzte. Vagy találtak valami nem várt dolgot Dózsakertben?

Mindenesetre most jól jöttek ezek az indokok a beruházónak, rájuk lehet fogni a jelentős csúszást.

 

A fotók a régebbi állapotot tükrözik

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3913658266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása