Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

5 OK, HOGY NE VEDD FEL A HARMADIK VAKCINÁT: figyelmeztet az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság!

pfizer-vakcina-oltas-446642.jpg

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) oltási tanácsadóinak álláspontja szerint egyelőre nem indokolt mindenki számára a koronavírus elleni védőoltások harmadik, emlékeztető adagjának felvételét, aki 6 hónapja, vagy annál régebben kapta meg a második dózist. (Az Egyesült Államokban mRNS-alapú vakcinákkal - Pfizer, Moderna - és a Johnson&Johnson vakcinájával oltanak.)

Az Egyesült Államokban egyébként szeptember végétől mindenki számára lehetőség van ezt felvenni, aki legalább 8 hónapja túl van a második dózison - írja a Házipatika. Az FDA oltási tanácsadói szerint első körben a 65 évesek vagy az annál idősebbek, illetve az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettek számára indokolt az emlékeztető oltás. Ezen kívül az egészségügyben dolgozóknak és azoknak lehet még ajánlott, akik munkájuk miatt fokozottan ki vannak téve a vírusfertőzés kockázatának - számol be róla a CNN. Nézzük, ők miért vannak ezen az állásponton.

 

  • Túl korai minden oltottnak beadni a 3. dózist

 

Amerikai és izraeli adatok alapján úgy tűnik ugyanis, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyaga még hat hónap elteltével is több mint 90 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedést, a kórházi kezelést vagy az elhalálozást. 

 

  • Nincs rá elég bizonyíték, hogy a 3. oltás mindenki számára indokolt

 

Szükség lehet az emlékeztető oltásra, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor, ezért a fokozatosság lehet célravezető - vélik az FDA oltási tanácsadói. Michael Kurilla fertőző betegségekkel foglalkozó specialista szerint a Pfizer túl messzire ment, amikor az idősebb oltottakra vonatkozó adatokat a fiatalabb populáció tagjaira is kevetítette. Ráadásul a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az sem egyértelmű, hogy mindenkinek szüksége lesz-e emlékezető oltásra, vagy csak azoknak, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve - tette hozzá Kurilla.

 

  • Minél többen szerezzenek védettséget

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdettől fogva amellett érvel, hogy a pandémia megfékezése és az emberéletek megóvása érdekében létfontosságú lenne, hogy a lehető legtöbben túl legyenek az első oltássorozaton.

Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a vakcinával való ellátottság sem garancia a megfelelő átoltottságra: pl. az Egyesült Államokban és Magyarországon sem sikerült például elérni még azt az átoltottsági szintet, ami a pandémia hatékony megfékezést elősegíthetné, noha elegendő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre. 

  • Részletesebb adatokra van szükség 

Philip Krause, az FDA igazgatóhelyettese a CNN-nek elmondta: a Pfizer olyan adatokkal érvel az emlékeztető oltás szükségessége mellett, amelyeket eddig nem vizsgáltak felül, nem véleményeztek szakértők. 

 

  • A fiatal felnőttek és kamasz fiúk esetében nagyobb lehet a szövődmények kockázata

 

Egyelőre arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy az emlékeztető oltás a 16-18 évesek és a fiatal felnőttek számára is ugyanolyan előnyökkel jár-e, mint az idős emberek számára - említett egy újabb érvet a kivárás mellett Paul Offit. Amíg ez nem derül ki, addig a harmadik oltással járó esetleges kockázatok nem elhanyagolhatók. Különösen, hogy az eddigi jelentésekből kiderült: a 16-29 évesek egy kis részénél - jellemzően férfiaknál - az mRNS-alapú Pfizer-BioNTech-vakcina beadása után szívizom- vagy szívburokgyulladás lépett fel. 

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5016695888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása