Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

LAKÁSÜGYBEN MAGYARÁZKODIK A HIVATAL? Kevés a lakás, sokan pályáznak

tatabanya_8.jpg

A veszélyhelyzetben kilakoltatási tilalom van érvényben, így az önkormányzatnak nincs lehetősége felszabadítani azokat a lakásokat sem, amelyeket önkényesen foglaltak el.

Erről azon a megbeszélésen volt szó, melyet a Tatabánya jegyzője egy sajtómegkeresés alapján hívott össze. Az újságírói kérdés konkrét ügyre vonatkozott, amely egy pályázó posztja nyomán a közösségi médiában látott napvilágot. Eszerint elutasította a város a kérvényét, melyben lakáshoz szeretett volna jutni két gyermekkel.

A megbeszélésen elhangzott: egy-egy lakásra megháromszorozódott a pályázók száma az elmúlt években. Míg hét éve volt olyan dózsakerti lakás, melyet többször is kiírtak jelentkező hiányában, ma már 30-40 jelentkező is beadja a pályázatát egy lehetőségre.

Az érintett ügyben szereplő hölgy egy alkalommal, tavaly júniusban pályázott. A bírálatot végző bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy nem ő költözhet be az adott lakásba. Egyébként összesen 32-en pályáztak erre a lehetőségre, a hölgy a pontozásos rendszer szerint a 18. helyre került a sorban. A bizottság végül egy olyan családot részesített előnyben, akik három gyermekkel egy egyszobás lakásból költözhettek nagyobb élettérbe. A hölgy ügyében a családsegítő szolgálat is kéréssel fordult a hivatalhoz, amelyre azt a választ adta a szakiroda, hogy pályázaton kívül nem áll módjában lakhatást biztosítani a családnak.

A nyilvántartás szerint van olyan pályázó, aki 2014, illetve 2016 óta minden kiírt lakásra jelentkezik válogatás nélkül. A szakiroda felállítja a pontozásos sorrendet, majd a Gazdasági, lakásügyi és turisztikai bizottság dönt minden esetben. Így ők eltekinthetnek a sorrendtől is - nyolc év alatt 55 esetben tették ezt. A bizottság tagjai: Frankné Farkas Gabriella, Boda Bánk, Magyarné Kocsis Andrea, Hoffer Dávid, Járási László, Nagy Károly.

A veszélyhelyzetben a bizottság ún. átruházott hatáskörét a polgármesternek kellett gyakorolni, így amikor a szakbizottságok nem üléseztek, a városvezető a szakirodák által előkészített ügyekben egymaga döntött. Szücsné Posztovics Ilona polgármester egy súlyos beteg és egy mozgáskorlátozott bérlő akadálymentes elhelyezésének kivételével minden esetben a legmagasabb pontszámmal rendelkező pályázó részére utalta ki az önkormányzati lakást. A bírálati pontrendszerben számít például, hogy a jelentkező mennyi ideje él Tatabányán, hány gyermeke van, milyen jövedelmi viszonyok között él, és kizáró oknak számít a helyi rendelet szerint, ha lakástulajdonnal rendelkezik, vagy az önkormányzat felé tartozása van-írja a városi oldal.

Jelenleg tizenkét önkormányzati lakás áll felújítás alatt. A munkálatokat a GAMESZ koordinálja és végezteti el. Amint elkészültek egy lakással, jelzik, hogy kiírható pályázatra. Nem ritka, hogy milliós felújítást kell eszközölni az ingatlanon, miután kiköltözött belőle az előző bérlő.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4716668812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása