Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KOMOLY MENETRENDVÁLTOZÁS TATABÁNYÁN: bónusz, a buszközlekedés radikális átalakítása

t-busz-belso-t-busz-hu.jpg

Az önkormányzat csütörtöki ülésén ismételten foglalkozik a helyi buszos céggel és meglehetősen komoly döntéseket kell meghozniuk a képviselőknek.

Ami közvetlenül érinti a tatabányai utasokat, október 1-től új menetrend várható, illetve visszahozzák a tervek szerint a diákok bérleteinek támogatását. Immár a sokadik menetrend-változtatást éljük át, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy ezzel nincs még vége. 

A képviselők elé kerülő előterjesztésben szó esik rövid- és hosszútávú változásokról.

Az előzményekhez tartozik, hogy a T-Busz spórolni próbált az utasokon, mondván az autóbusz-állomás használatáért a tulajdonos Volánbusznak 14 milliót fizet a cég évente. Ezért a 2-es, a 9-es és a 38-as buszok, ennek kihagyásával a Győri úton közlekedtek mostanában és a Vértes Centernél álltak meg. Ezt a 2018-as menetrend bevezetése után az idén július 1-től érvényes rendkívüli menetrendnél alkalmazták ismételten. A lakosság a 2-es és 9-es busz esetén nagyon rosszul fogadta a változtatást, így a tömeges reklamáció miatt ezek a járatok újra érintik az autóbusz-állomást.

Más jellegű változások is szerepelnek az októberben tervezett módosítások között, amelyeket teszteltek a nyári rendkívüli menetrend alkalmazása során. A T-Busz állítása szerint ezeket részben elfogadott a lakosság, részben pedig spórol a módosításokkal a cég.

Itt ennél a napirendnél kerül szóba a helyi tömegközlekedés radikális átalakításának, hosszútávú vázlatos  elképzelése is, amely egyelőre nem kerül bővebben kifejtésre. A részletek kidolgozását szakértőkre bíznák.

A lényeg, hogy a csuklós buszokat részben kisebb méretű, a szóló buszoknál is kisebb, ún. midibuszokra cseréljenek ki. Ezzel olcsóbb és rugalmasabb lenne az üzemeltetés, legalábbis az ígéretek szerint.

Egyúttal jelentősebb mértékben növelnék a gerincvonalakon a járatsűrűséget, a mostani 30 perc helyett akár 10-15 percenként követnék egymást a járatok. Így egyes szakaszokon (ahol több járat közlekedik) elérhető lenne még az 5 perces követési idő is. Így a lakóhely és a munkahely közötti közlekedés tekintetében vonzó alternatívává válhatna a helyi buszközlekedés.

További előny lehet még, hogy olyan útszakaszok is bevonhatók lennének a tatabányai tömegközlekedésbe, amelyekre eddig a buszok nagyobb mérete miatt nem volt lehetőség. Mindez persze együtt járhat azzal is, hogy bizonyos helyeken többet kell a megállóig gyalogolni.

A további tervezést egy komoly vizsgálat fogja a tervek szerint megelőzni, amely figyelembe veszi a középtávú városfejlesztési elképzeléseket is. Az előterjesztés új 8-12 midibusz vásárlásával számol.

Először diesel buszoket vennének az előterjesztő szándéka szerint, majd ha az elektromos buszoknál nő a kínálat, akkor arra váltana a városi buszos vállalat. 

Ez utóbbi beruházás nagyságrendileg jelenlegi árakon számolva 1 milliárd forintot kóstálna. Ez jelen állás szerint pályázati pénzből finanszírozható, ennek hiányában hitelből, lízingből valósulna meg. Ehhez természetesen hozzá kell adni az üzemeltetési költsége és a sofőrök bérének növekedését is, hogy megfelelő egyenleget kapjunk.

Mindez persze egyelőre csupán a vágyálom kategóriájába tartozik, az előterjesztő szerint a változások időpontjának még a meghatározása is, legkorábban 2023.január 1-én történhet meg.

Ennél kézzelfoghatóbb dologról is döntenek majd a képviselők, ugyanis évek óta támogatták a tatabányai adófizetők a diákok bérletvásárlását. Ez január 1-től megszűnt, azonban a lakosság, a támogatást igényelné, és ennek hangot is adott.

Így a jelenlegi előterjesztés nem csupán visszahozza a támogatást - eddig 6-15 éves diákok kapták -, hanem kiterjesztik a tankötelezettség végéig, azaz 16 éves korig. Ez a jelenlegi statisztikák szerint mintegy 10%-os növekedést okoz a támogatásban, ami összesen 171 millió forintba kerülne a tatabányai adófizetőknek.

Ha kíváncsi vagy az új menetrendre, IDE KATTINTVA MEGTALÁLOD A TERVEZETET!

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr916667000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása