Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MIÉRT JÖTTEK AZ UKRÁNOK TATABÁNYÁRA? Tanulságos riport készült a bevándorlókról

epitomunkas_ukran.jpg

Magyarországon már eddig is több tízezer ukrán vendégmunkás dolgozott kölcsönzött munkaerőként. A kormány most tovább könnyít a foglalkoztatásukon, így a külföldi tulajdonú magyarországi telephelyű vállalkozások akár a dolgozói létszám 20 százalékát is harmadik országbeli munkavállalókkal tölthetik fel.

Az ukrán munkaerő alkalmazása látszólag mindenkinek megéri: a magyarországi kereset három- négyszeresét is elérheti az ukrán átlagbéreknek, az ukrán dolgozók ugyanakkor könnyebben foghatók túlmunkára és nem is tűnnek fel a többségi társadalom számára, hiszen a legfontosabb feltétele a foglalkoztatásuknak a munkásszállás biztosítása. Jogaik is nehezebben érvényesíthetők, a Deutsche Welle riportjában egy vendégmunkás arról beszélt, hogy hiába fizetik a tb-t, szinte térden állva kell könyörögniük az orvosért, ráadásul kis túlzással egy kutyaólban kell lakniuk, pedig azért is fizetnek-írja a telex.

Hazamenni viszont ezzel együtt sem szeretnének, Magyarországot ugyanis még így is élhetőbbnek tartják. A dolgozókat is jobban védik, míg Ukrajnában minden attól függ, hogy mennyit fizet az ember. A nyelvet leszámítva a vendégmunkás állítása szerint minden egyszerűbb, de ha van tolmács, mindenki szóba áll velük, így ez is áthidalható probléma.

Egyébként az ukrán dolgozók legtöbbje “láthatatlan”, a videóban egy szakértő elmondta, a cégek legtöbbször külön busszal szállítják őket a munkahelyre, a szállásuk is viszonylag elszigetelt helyen van, tehát integrációról szó sincsen, a helyiek viszonylag keveset találkoznak velük. Senki nem mutatja be nekik a várost, a helyi intézményeket.

A filmben egy tolmács elmondta, hogy rengeteg olyan eset volt, hogy valaki megbetegedett, például a pandémia idején, és azonnal kirúgták a cégtől. Ha valamilyen baleset történik egy Magyarország és Ukrajna között létrejött szerződés értelmében az első pár napban ingyen ellátják a dolgozót, de utána végleg hazaküldik, táppénzen senki nem marad, mondja a tolmács.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8516646158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása