Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN MEDDIG MARADJANAK A DÍZELAUTÓK? Vagy, “jól van az úgy?”

dizeltilalom_renczeskeppel.jpg

Várhatóan Tatabányán is megkerülhetetlen, és sokakat érintő téma lesz a dízelautók kérdése, konkrétan a kitiltásuk dátumáról legalább valamiféle gondolkozás.

Ez most azért is fog előtérbe kerülni, mert az ellenzék egyik miniszterelnök-jelölt jelöltje, Karácsony Gergely Budapesten már az idén az időpont kitűzésére készül. A napokban negyvenötezer összegyűjtött aláírást kapott a Greenpeace szervezettől, akik a régi dízelautók Budapestről való kitiltását szeretnék elérni – írta meg a 444.hu.

A környezetvédelmi szervezet még két éveindított petíciót, amelyben kérték a főváros vezetését, hogy, 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, előzetes menetrend szerint és ennek tervezetét hozzák nyilvánosságra. Kérték emellett, a főváros fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését.

„Azért kellene egy ütemterv már nagyon régóta, mert a 2020-as adatokból is az derült ki, hogy ész nélkül veszik a magyarok a nyugat-európai városokból kitiltott légszennyező járműveket. Az EURO 1-2-3 besorolású járművek már szinte mindegyik nyugat-európai városból ki vannak tiltva, de például Stuttgartba EURO 5-sel sem lehet behajtani” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A lap megkereste Karácsony Gergelyt is, aki azt mondta: 

“a 2030-as céldátum egyre gyakoribb Európában. Az én választási programomban szerepelt egyébként az alacsony kibocsátású zónák kijelölése, amelyet továbbra is tartok, vannak olyan városrészek, ahol nem tudunk egyszerűen mást tenni, és ezekhez is kell egy céldátum. A közgyűlés elé fog kerülni a dátum meghatározása még az idei évben” – felelt a főpolgármester a lap kérdésére.

Tatabányának van egy klímaügy miatt fizetett tanácsnoka, kíváncsiak lennénk az elképzeléseire. Nem mellékesen azért, mert városunk levegője is általában a rosszabbak közé tartozik az országban.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr716630524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása