Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AZ ELMÚLT ÉVTIZED LEGNAGYOBB ÁREMELKEDÉSE: Tatabányán te is szívsz, ha a boltba mész!

bevasarlas-infostart.jpg

A legpesszimistább várakozások kezdenek beigazolódni, legalábbis a sokéves csúcsra emelkedett inflációt látva, júniusban tovább gyorsul az áremelkedés üteme. Vajon ez ellen a “láthatatlan” ellenfél ellen hasonlóan kudarcot vall az Orbán kormány, mint az éppen szünetelő koronavírus kapcsán?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most nyilvánosságra került adatai szerint júniusban 5,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, ennyivel lettek a fogyasztói árak átlagosan magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben néhány élelmiszer, a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett a legjelentősebben.

A mostani adat sokéves csúcsot jelent: 2012 vége óta nem láttunk ennyire magas éves adatot. Nézzük, hogy 12 hónap alatt, 2020. júniushoz viszonyítva néhány termékcsoport ára a KSH szerint hogyan változott:

Az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal ment fel átlagosan, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7, a munkahelyi étkezésé 7,6, az éttermi étkezésé 6,1%-kal emelkedett, de van ezekkel ellentétes folyamat is, mert például a sertéshúsé 5,6%-kal csökkent. 

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruk 19,7%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5%-kal kerültek többe. A járműüzemanyagok ára 24,2%-kal magasabb lett. 

A szolgáltatások 3,8, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3%-kal drágultak.

Nyilván a fentiek azért is alakulnak így, mert a szakértők szerint a gazdaság újraindulásával a piaci szereplők igyekeznek pótolni az elmaradt árbevételt, az energiahordozók árát pedig jelentősen befolyásolja, hogy a globális drágulás mellett gyenge forinttal vagyunk megáldva, ami a fogyasztási cikkeknél is igen fontos tényező. 

Mindez a közelgő választási kampány miatt is gondot jelenthet a kabinetnek, hiszen a gyorsuló áremelkedés minden korcsoportra egyformán jelentős terhet ró. Most jön az a helyzet, hogy az alacsony inflációval büszkélkedő politikusoktól saját munkájuk eredményeként kérik számon a lassan vágtató áremelkedést.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3016618438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása