Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

VÁGTATÓ INFLÁCIÓ A TATABÁNYAI ÜZLETEKBEN: egyelőre csillapíthatatlan a bolti áremelkedés

bevasarlas-tele-kocsi.jpg

Továbbra is vágtatnak az árak itthon, az infláció üteme ugyanazt a szintet érte el, mint az előző hónapban. 

Ez azt jelenti, hogy 2021. májusában 5,1%-kal nőttek az árak a megelőző év ötödik hónapjához képest. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen, mint azt mindenki tapasztalta. 

Az elmúlt 12 hónap alatt, vagyis 2020. májusához viszonyítva:

Az élelmiszerek ára mérsékelten emelkedett, a hivatalos adatok szerint 2,6%-kal. Egyes csoportokon belül az alábbiak szerint változtak:

  • az étolajé 24,6, 
  • a tojásé 8,7, 
  • a margariné és a száraztésztáé 7,0, 
  • a munkahelyi étkezésé 6,6, 
  • a liszté 6,3, 
  • a gyümölcs- és zöldségleveké 6,2, 
  • a rizsé 6,1%-kal emelkedett. 
  • a sertéshús ára viszont 7,5%-kal csökkent. 

A szeszes italok, dohányáruk ára az átlagnál jobban, összességében 12,2 százalékkal, ezen belül a dohányáruk árai 19,8%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 3,5%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 6,7%-kal kerültek többe. Drasztikusan nőt a járműüzemanyagok ára, egy év alatt 36,2%-kal magasabb lett.

A KSH közleménye kitért az idén áprilishoz viszonyított áremelkedésre is:

A fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal nőttek. Az élelmiszerek 0,8%-kal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,8, az éttermi étkezés 1,9, a baromfihús 1,4, a sajt 1,2, a tojás 1,1%-kal többe, míg a sertéshús 0,9, a liszt pedig 0,7%-kal kevesebbe került. A ruházkodási cikkekért 0,9, a tartós fogyasztási cikkekért 0,7%-kal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,7%-kal nőtt.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, tá amogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4316592520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása